Top deset grešaka koje činimo kod umivanja

Jasno vam je koliko je važno redovito čišćenje lica, ali postoji vjerojatnost da to radite krivo. Evo nekih najuobičajenijih pogrešaka prilikom njege lica.

28.5.2013.
11:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Puno je više toga u čišćenju i umivanju lica nego što mislite. Doktorica Macrene Alexiades-Armenakas, profesorica na Sveučilištu Yale, istaknula je neke od najčešćih grešaka te ponudila korisne savjete.

Odaberite odgovarajuće sredstvo za čišćenje lica

Sredstvo za čišćenje trebalo bi pomoći pravilno očistiti kožu lica i pripremiti je za ostale proizvode za njegu kože, kao što su serumi ili kreme. Odlučite se za blago i hidratizirajuće sredstvo koje uspješno uklanja masnoće i prljavštinu, te ne ostavlja kožu lica suhom, nategnutom i nadraženom.

Prvo ruke

Prije nego počnete s čišćenjem lica, temeljito operite ruke. Ne želite bakterije s ruku prenijeti na osjetljivu kožu lica.

Mlaka voda

Ispiranje lica hladnom vodom, kako biste zatvorili pore, velika je zabluda. Ne samo da će hladna ili vruća voda šokirati i iziritirati kožu lica, nego će to dovesti i do pucanja kapilara na licu.

Oprez prilikom nanošenja sredstva za čišćenje lica

Nikad ne nanosite sredstvo za čišćenje lica, a da prethodno niste navlažili lice. Većina tih sredstava je agresivna i treba ih ublažiti vodom. Nanesite sredstvo na prste i napravite sapunicu ili razmažite sredstvo te ga nanesite na lice blagim kružnim pokretima. Tako ćete lakše skinuti prljavštinu.

Isperite i ponovite

Ako sredstvo za čišćenje dobro ne isperete, to će isušiti kožu i začepiti pore. Lice ispirite dok potpuno ne uklonite sredstvo za čišćenje. Ne zaboravite dobro isprati područja u blizini vlasišta jer to dovodi do iritacije kože.

Ne pretjerujte s pilingom

Piling uklanja mrtve stanice kože ostavljajući kožu lica glatkom. Ali ako piling lica radite često, možete skinuti i isušiti novi sloj kože, a to će s vremenom oslabjeti prirodnu zaštitu kože lica.

A što je s ručnikom?

Ručnik koji koristite za lice mora uvijek biti čist i mekan. Nemojte njime trljati lice, koža lica je osjetljiva i preoštro trljanje ručnikom može oštetiti kožu i dovesti do nastanka bora.

Hidratizacija

Nanesite hidratizirajuću kremu dok je koža još vlažna.

Previše dobrih stvari

Pranje lica dva do tri puta dnevno je zdravo, ali tijekom čišćenja se remeti prirodna zaštita kože, što dovodi do nastanka akni ili, što je još gore, crvenila kože, odnosno rosacee.

Kvalitetan noćni odmor

Nikad nemojte otići na spavanje, a da prethodno niste temeljito očistili lice od šminke i prljavština. Ostavljanje šminke preko noći možete dovesti do nakupljanja gljivica, te crvenila i iritacije kože.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali