Najbolji načini za borbu protiv naporne prašine

Što je jedno malo klupko prašine namjerno zameteno pod tepih kako bi bilo skriveno od pogleda?

23.1.2012.
10:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, kako se učinkovito 'otarasiti' nečeg što se svakodnevno uporno vraća? Prva linija obrane u borbi protiv prašine je prevencija. Uz ovih nekoliko jednostavnih savjeta, postići ćete da se prašina što manje nakuplja u vašem životnom prostoru, stoga pomno slijedite ove korake.

● Pokušajte smanjiti količinu figurica na policama koje samo privlače prašinu, posebice u prostorijama u kojima provodite više vremena, poput dnevnih ili spavaćih soba, tvrdi mikrobiolog Mark Sneller.

● Ako ste alergični na čestice prašine ili ako se budite sa začepljenim nosom, razmislite o postavljanju navlaka s antialergenim svojstvima preko madraca i jastuka. Dvaput godišnje, ovakve prekrivače operite u toploj vodi, a još su praktičniji oni s patentnim zatvaračem.

● Pred ulaznim vratima postavite veliki, masivni, debeli otirač s gusto postavljenim vlaknima i gumenom podlogom, kako biste minimalizirali unos čestica prašine iz vanjskog okružja u vaš dom.

● U prostorije koje ponajviše koristite postavite kombinirane ovlaživače i čistače zraka koji će usisavati prašinu prije nego se ona slegne, te istovremeno osvježavati zrak u prostoriji i podizati njegovu kvalitetu. U svakom slučaju, preskočite pročišćivače koji koriste ionsko puhanje zraka umjesto ventilatora. Konvencionalni ionski čistači puštaju ozon, pa se radije odlučite za ventilatorske čistače.

● Vlažnost zraka u kući održavajte između 40 i 50 posto kako biste reducirali statični elektricitet, koji privlači prašinu i čini je težom za čišćenje.

● Jeftini filtri za klima-uređaje, poput onih od fiberglasa, malo toga čine kako bi spriječili sakupljanje prašine, tvrdi specijalist Aileen Gagney iz američkog udruženja za probleme astme i zaštite okoliša. Izaberite one filtre koji imaju veću tzv. MERV vrijednost, ali ne premašuje specifikacije vašeg klima-uređaja. Ako imate nedoumice po ovom pitanju, posavjetujte se s tehničarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

● Drvene, metalne ili plastične zavjese mnogo je lakše čistiti nego zastore od tkanina. Samo ih prebrišite krpom od mikrovlakana ili elektrostatičnim čistačem prašine. Ako imate zavjese, prvo obrišite prašinu s karniša ili ih usisajte, pa zatim zavjese usisajte po cijeloj dužini na najmanjoj jačini.

● Ne koristite omekšivače na krpama za čišćenje ili onima od mikrovlakana, jer to smanjuje njihovu sposobnost da privuku i zadrže prašinu te upiju vlagu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali