Play ponuda

Deset najčešćih grešaka kod uređenja doma

shimmer fallback

Vaš dom napokon izgleda u redu. Na prvi pogled. Riješili ste se starog trosjeda, a imate i vlastite stolice koje nisu na sklapanje. No što bi rekao dizajner interijera na vaš dom?

20.12.2011.
12:40
Play ponuda

Počinje vam se činiti da se ništa ne uklapa i da sve djeluje pomalo nabacano.

Pročitajte savjete stručnjaka kako biste saznali jeste li napravili grešku i naučite kako je ispraviti.

Ne zatrpavajte prostor malim stvarima

Svaki komad namještaja izgleda izvrsno u salonu, ali morate uzeti u obzir da vaša soba nije tako velika.

Izmjerite svoj stambeni prostor, te ga u skladu s tim i uredite, savjetuju stručnjaci. Manji prostor nemojte popunjavati nizom sitnih stvari. Veći komadi namještaja, ali manje njih, zauzet će manje prostora.

Primjerice, zid radije ukrasite jednom velikom slikom nego mnoštvom malih okvira. To će djelovati kao dodatni prozor.

Pazite na rasvjetu

Ako imate uvučenu rasvjetu, koristite je, ali stavite i dodatnu rasvjetu te koristite njezine mogućnosti. Razmislite o stolnim ili podnim svjetiljkama. Svjetlom možete, primjerice, istaknuti sliku. Vaša soba, ali i bilo koja druga prostorija izgledat će prekrasno.

Ne morate kupiti sve

U salonu će biti ogledni primjerak koji se sastoji od fotelje, taburea, dvosjeda, trosjeda i stolića. Ali vi ne morate kupiti sve. Uzmite, recimo, trosjed i fotelju.

Biranje boje u trgovini

Stručnjaci upozoravaju da svjetlo u trgovinama nije zadovoljavajuće. Izaberete li boju u trgovini, velike su šanse da vam se neće svidjeti kad je vidite na svom zidu. Stoga, prvo pogledajte kakva je na dnevnom svjetlu, a potom i na vašem zidu prije nego kupite nekoliko kanti boje.

Možda vam pomogne sljedeći savjet. Uzmite komad bijelog papira i napravite rupu, a potom kroz nju pogledajte boju. Tako ćete dobiti točan izgled boje.

Ne dopustite da detalji preuzmu glavnu ulogu

Jedna stvar koja ima, primjerice, životinjski uzorak bit će dovoljna. Osim ukoliko ne želite živjeti u tematskom parku. Pokoji razbacani jastuk bit će dovoljan.

Ne pretjerujte s figuricama

Nema ništa gore od hrpe stvarčica nasumično postavljenih po prostoriji. Najčešće su to figurice anđela, keramičke figurice i svjetiljke.

Uredite svoju kolekciju i ostavite samo nekoliko komada, a ostatak pospremite u ormar. Time što ćete ih grupirati, nevažnim dijelovima dajete na važnosti.

Male biljke su staromodne

Biljke trebaju 'pričati'. U suprotnom ih ostavite ispred vanjskih vrata. Male biljke mogli smo naći u časopisima o uređenju interijera, ali 70-ih godina prošlog stoljeća. Sada su in velike biljke. Niz malih biljaka učinit će vaš prostor zatvorenim i staromodnim.

Usredotočite se na jednu boju

Zidovi u nekoliko boja su zbunjujući i mogu stvarati napetost. Želite stimulirati svoje goste, ali isto tako želite i da se osjećaju opušteno.

Prijelaz iz žute prostorije u tirkiznu, pa onda u narančastu ostavit će dojam 'drečavog' i loše planiranog prostora. Kako biste osigurali umirujući protok iz sobe u sobu, usredotočite se na različite tonove, poput usklađivanja zelene nijanse ili zemljanih tonova.

Naučite reći dosta!

Ljudi su skloni dodavati namještaj, umjetnine i ostale stvari sve dok ne dođu do faze da se ne mogu kretati po prostoriji.

Moderan trend teži jednostavnosti. Riješite se viška, počistite nered i dajte prostoru da diše.

Izbjegavajte printeve, nabore i resice

Pri odabiru zavjesa, stolnjaka ili tkanine za tapeciranje, izbjegavajte teške nabore i resice. Jednostavne i čiste linije su bolje, a i skupljat će manje prašine. Ako ste skloni uzorcima i printevima, onda neka budu decentni, kako biste ih mogli povremeno prekriti.

Play ponuda
Play ponuda