Amazon uposlio neonaciste kao goniče robova za strane radnike

Skandal u Nemačkoj

16.2.2013.
21:19

Amazon se našao u sred skandala kada je nemačka televizija ARD otkrila u svom dokumentarcu da su za nadzor stranih najamnih radnika u nemačkoj ispostavi ovog giganta upošljeni čuvari povezani s neonacistima.

Polusatni film, delom snimljen i skrivenim kamerama, pokazuje čuvare u crnim uniformama, čizmama i s vojnički ošišanom kratkom kosom kako prate svaki detalj u hostelima i jeftinim hotelima u kojima su smešteni Amazonovi strani radnici.

RT prenosi da se u dokumentarcu vidi da čuvari redovno kontrolišu spavaće sobe i kuhinje, navodno kako bi otkrili bilo kakvo kršenje pravila.

- To je naša kuća, naša pravila, morate da radite šta mi kažemo, mi smo ovde zapravo policija - prepričala je reči čuvara jedna radnica.

Druga radnica, Sabina, do tada nezaposlena španska profesorka umetnosti, na večeri sa novinarima rekla je da joj je to prvi put otkako je došla u Nemačku da ne jede pod nadzorom.

"Hesova" jedinica

Čuvari rade za kompaniju HESS Security za čije ime novinari ARD-a tvrde da je aluzija na zamenika Adolfa Hitlera, Rudolfa Hesa. Direktor je Uwe L., navodno povezan s fudbalskim huliganima i osuđenim neonacistima, a i nekoliko čuvara nosi odeću marke Thor Steinar koja se takođe povezuje s ekstremnom desnicom, zbog čega su je zabranili i Bundesliga i federalni parlament. I sam Amazon je iz istih razloga prestao da prodaje tu odeću 2009. godine.

U dokumentarcu se tvrdi da su stranci u Nemačku došli da rade za Amazon, a zapravo su radili preko agencije za privremeno zapošljavanje Trenkwalder i plata im je bila za oko 12 posto manja.

Slične kritike na račun Amazona došle su i iz Engleske. Financial Times je objavio kako u engleskoj ispostavi oko 2000 ljudi radi "poput robota", a velika većina njih je na privremenim ugovorima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali