Uskršnji specijal 'Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR' ovog tjedna pratimo na programu RTL-a u 16.20 sati, a treći recept koji je chef Tomislav Špiček podijelio s gledateljima je onaj za pureću roladu punjenu šunkom, umak od gljiva i vrhnja te arancine. U SPAR-ovoj kuhinji pridružio mu se trener Edo Mehmedović kojeg gledamo u RTL-ovom showu 'Život na vagi'.
"Jesi li ikad čuo za arancine? Riječ je o lopticama od riže punjenim mozzarellom koje se potom pohaju", otkrio je Špiček Edi koji je priznao da to jelo nikad nije probao.
"Ovo je jako zahvalno jelo. Riža može biti i prekuhana, a ako vam ostane rižota od ručka ili kuhane riže - jednostavno napravite arancine za večeru. Hrana se ne baca", otkrio nam je chef novi trik.
Sve sastojke za ovu gurmansku poslasticu možete pronaći u SPAR-u.
Špiček je narezao poriluk i stavio ga pirjati pa potom batom istukao puretinu, nadjenuo je šunkom i počeo motati rolice.
Dok je Špiček stručno motao rolice puretine, Edo ga je upitao kakvo meso on priprema za Uskrs - kuha li se u chefovom domu šunka, vrat ili nešto drugo?
"To je dobro pitanje. Ja imam sreće pa moji roditelji i dalje drže pajceke i uvijek za Uskrs ostavimo cijelu šunkicu", rekao je Špiček.
Nakon što su se pureće roladice desetak minuta kuhale na laganoj vatri, a Edo pripremao poriluk i rižu, vrijeme je bilo da se puretinu stavi na maslac i prepeče na tavi.
"Mogu se staviti razna punjenja - pesto od bosiljka, majčina dušica, sir… U ovom slučaju nećemo stavljati sir zato jer imamo arancine s mozzarellom. Stavit ćemo samo šunku da dobijemo onaj efekt dimljenog", objasnio je Špiček.
Trener Edo potrudio se od chefa saznati što više kulinarskih savjeta, a jedan od njih je koristi li Špiček maslinovo ulje ili maslac za pirjanje.
"Može i jedno i drugo. Ja čak volim miješati masnoće, znači može se i maslaca malo staviti i malo maslinovog ulja. Ali umak radimo na maslacu, a rižoto na maslinovom ulju. Ali nije greška ako se maslinovo ulje koristi za oboje", objasnio je.
Nakon svega, preostalo je još flambirati gljive na crvenom luku i napraviti umak od mileram vrhnja. Edo je bio oduševljen što je dobio priliku prvi put flambirati jelo, a u tome mu je pomogao iskusni chef.
Ako vam se svidio ovaj recept, detalje pripreme potražite u nastavku!
Pureće rolade punjene šunkom
Sastojci:
- 1 kg purećeg filea
- 400 g dimljene kuhane šunke
- 200 g šampinjona
- 100 g kiselih krastavaca
- 1 žlica dijon senfa
- 50 ml konjaka
- 200 g mileram vrhnja
- 150 g maslaca
- 200 g arborio riže
- 100 g poriluka
- 50 ml maslinovog ulja
- 500 ml ulja za pohanje
- 200 g mozzarelle
- 4 jaja
Priprema:
Pureće odreske izlupajte batom, lagano posolite i napunite svaki narezanom šunkom. Preklopite rubove i zamotajte ih u roladu aluminijskom folijom. Stavite kuhati pa skuhane odmotajte i stavite ih peći na rastopljeni maslac. Na maslac dodajte luk i šampinjone narezane na ploške te flambirajte konjakom. Dodajte vrhnje, senf i kisele krastavce rezane na trakice. Pirjajte luk, rižu i poriluk pa ohlađenom dodajte jaje te smjesom obložite mozzarellu. Panirajte i pecite u vrućem ulju. Poslužite uz pureće rolice i umak.
"Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo družiti se s tobom. Želim svima sretan Uskrs. Uživajte u vašim jelima, uživajte u obiteljskom blagostanju. Budite sa svojim bliskim i dragim ljudima, ali nemojte zaboraviti na kretanje", rekao je trener Edo u svom stilu prije nego što su se on i Špiček bacili na ovo, izuzetno ukusno, jelo.
Dobar tek!
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.