Svaki treći zaposleni kod Popijača je – šef!

U Ministarstvu gospodarstva, prema pravilniku, trebalo bi raditi 330 ljudi, a njih 100 imati funkciju nekakvog šefa. U tom Ministarstvu postoji 10 uprava, 36 odjela, 48 odsjeka, dva pododsjeka...

8.12.2009.
11:29
VOYO logo

No, problem 'puno rukovoditelja, malo izvršitelja' još je veći ako se ima u vidu činjenica da sva radna mjesta nisu popunjena, piše Jutarnji list.

U to je Ministarstvu, koje je nedavno preuzeo Đuro Popijač, zaposleno, naime, svega 240 ljudi, gotovo 100 ljudi manje nego što stoji u pravilniku. Razlog je dijelom i u tome što je teško naći primjeren kadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija koju je izradio Institut za međunarodne odnose, a obuhvaća osam ministarstava, tri državne institucije i županijske urede, pokazuje da je priča mnogo složenija.

Primjerice, način na koji je ustrojena većina institucija stvara brojne teškoće: "povećava troškove funkcija, dijeli se rukovodna odgovornost, nepotrebno se povećava vrijeme koordinacije, usporava i poskupljuje razvoj funkcija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Ministarstva gospodarstva studija preporučuje da se "najmanje prepolovi broj ustrojstvenih jedinica".

Kada bi se ukinula radna mjesta za 50 rukovoditelja, to bi donijelo godišnju uštedu od 1,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako bi učinkovitost djelatnika porasla za 10 posto, smanjio bi se broj planiranih djelatnika za 33 i ostvarila ušteda od 3,3 milijuna godišnje.

Gomilanje broja rukovoditelja može se tumačiti i kao nastojanje da se zaposlenima osigura malo pristojnija plaća i na taj način potakne njihov ostanak u državnoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan rukovoditelj, prema suvremenom ustroju, mogao bi imati i 30 podređenih.

Još u srpnju 2006. Središnji državni ured za upravu, koji je tada vodio Antun Palarić, naručio je od IMO-a projekt Funkcionalno preispitivanje i pomoć restrukturiranju tijela državne uprave i njihovih pomoćnih agencija u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je završen u studenom prošle godine, ali je samo spremljen u ladicu. A naručitelj Anton Palarić u srpnju ove godine imenovan je za suca Ustavnog suda.

Ovo je ljeto osnovano Ministarstvo uprave koje je povjereno Davorinu Mlakaru. No, u pet mjeseci, koliko je na dužnosti, javnost nije imala čast čuti što ministar kani učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija preporučuje da bi ministarstva trebala biti manje organizacije s visokoobrazovanim službenicima. Da bi bili bolje motivirani neophodno je donijeti zakon o plaćama državnih službenika, s poticajnim sustavom nagrađivanja.

Državne institucije morale bi biti organizirane prema čvrstim standardima umjesto da ovise o volji privremenih čelnika, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osnivanju raznih uprava i odjela, čini se, posebno je inventivan bio bivši ministar obrazovanja, znanosti i sporta Dragan Primorac. U samom kabinetu ministra postavljena su dva odjela: Odjel za strategije i odnose s javnošću te Odjel za potporu ministru.

Unutar Ministarstva koje predviđa 353 zaposlena (popunjeno 290 mjesta) postoji 16 uprava, 44 odjela, 31 odsjek, dva poodsjeka i četiri odjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912070188006 arti-200911240354006 arti-200910070346006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo