Krvni tlak: normalni krvi tlak po godinama starosti

Krvni tlak je potrebno redovito kontrolirati kako bi se na vrijeme otkrilo postojanje hipertenzije. Saznajte koji je normalan tlak po godinama starosti

6.9.2021.
13:12
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Krvni tlak definiramo kao pritisak koji krv vrši na stijenke krvnih žila, a ključan je njegov gradijent koji omogućava strujanje krvi kroz tijelo. Hipertenzija, tj. povišen krvni tlak je jedan od tihih ubojica modernoga doba, no često se postavlja pitanje mijenja li se vrijednost krvnoga tlaka kako starima? Saznajte koji je normalan tlak po godinama starosti.

Što je zapravo krvni tlak?

Krvi tlak predstavlja pritisak koji krv vrši na stijenke krvnih žila, a mjerimo pomoću tlakomjera ili manometra. Pri mjerenju krvnoga tlaka uvijek dobijemo dvije vrijednosti: onu za sistolički tlak(često nazivanu „gornjom“ vrijednosti) i onu za dijastolički tlak(često nazivanu „donjom“ vrijednosti).

Vrijednost sistoličkog krvnog tlaka odgovara tlaku u trenutku kada se srce stišće i aktivno izbacuje krv, dok vrijednost dijastoličkog krvnog tlaka predstavlja vrijednost tlaka dok je srce opušteno te se puni krvlju.

Krvni tlak je potrebno redovito kontrolirati kako bi se na vrijeme otkrilo postojanje hipertenzije, tj. povišenoga krvnoga. Hipertenziju je potrebno liječiti jer dovodi povećanoga rizika nastanka srčanog i moždanoga udara, ali i povećava rizik i smrtnost i kod niza drugih bolesti.

Mijenja li se krvni tlak?

Vrijednost krvnoga tlaka nije statička i njezina vrijednost se normalno može razlikovati između dvaju čak uzastopnih mjerenja. Vrijednost krvnoga tlaka se normalno mijenja tijekom dana, ovisi o razini tjelesne aktivnosti, ali i o našem trenutnom emocionalnome stanju. Zanimljivo je i da se vrijednost prosječnog krvnog tlaka mijenja i kako starimo. U tablici ispod prikazan je prosječan raspon vrijednosti normalnoga krvnog tlaka po godinama i vidljivo je da se krvnoga tlaka povećava kako starimo. Biološko objašnjenje povećanja krvnoga tlaka sa godinama leži u činjenici da starenjem naše krvne žile gube svoja elastična svojstva te postaju rigidna, pružaju veći otpor toku krvi i stoga raste i vrijednost krvnoga tlaka.

Iako je normalno da krvni tlak raste s godinama, svejedno se za odraslu populaciju normalnim krvnim tlakom smatra vrijednost sistoličkog tlaka od 120 mmHg i dijastoličkog tlaka od 80 mmHg. Vrijednosti krvnoga tlaka koje smatramo povišenim su se mijenjale kroz vrijeme, no prema najnovijim smjernicama Američkog udruženja za bolesti srca ( AHA ), vidljivim u tablici ispod, svaki sistolički tlak iznad 120 i dijastolički tlak iznad 80 mmHg smatramo povišenim.

Iako je normalno da krvni tlak raste sa godinama, svejedno ga je potrebno održavati unutar željenih raspona radi prevencije komplikacija hipertenzije, poglavito kako bi se smanjio rizik pojedinca od nastanka srčanog ili moždanog udara. Kao mjere kontrole povišenoga krvnog tlaka prvenstveno se preporučuju nefarmakološke metode održavanje zdravih životnih navika: redukcija tjelesne težine, povećana tjelesna aktivnost, smanjeno unošenje soli, šećera i prerađene hrane, povećan unos sviježeg povrća, voća i ribe. Ukoliko do smanjenja krvnoga tlaka ne dođe uz pomoć nefarmakoloških metoda, liječnik će pacijentu prepisati neki od dostupnih lijekova protiv visokog krvnog tlaka, tj. antihipertenziva.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali