MANJE MASNOG /

Prehrana koja smanjuje rizik od žučnog kamenca. Doznajte što jesti, a što izbjegavati

Image
Foto: Freepik

Žućna dijeta ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja žućnog mjehura i prevenciji žučnih kamenaca.

14.1.2025.
15:29
Freepik
VOYO logo

Žučna dijeta specifičan je način prehrane koji se koristi za podršku zdravlju žučnog mjehura, kao i za prevenciju nastanka žučnih kamenaca. Kamenci u žučnom mjehuru mogu izazvati brojne probleme, uključujući bolove, upale i poteškoće u probavi. Zbog toga je važno prepoznati koji faktori mogu doprinijeti nastanku kamenaca te kako prehrana može odigrati ključnu ulogu u sprječavanju tih problema. Donosimo popis preporučenih namirnica za žučnu dijetu te jelovnik za cijeli tjedan.

Što su žučni kamenci i što rade?

Žučni kamenci nastaju kada se u žuči (tekućini koju proizvodi jetra) nakupljaju tvari poput kolesterola ili bilirubina. Kada ove tvari kristaliziraju, mogu se pretvoriti u tvrde naslage koje se nazivaju kamencima. Kamenci mogu blokirati protok žuči i uzrokovati bolove, upalu, ili čak infekcije. Ako dođe do potpunog začepljenja žučnih kanala, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući žučnu koliku ili čak potrebnu operaciju uklanjanja žučnog mjehura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MEDITERANSKA PREHRANA /

Glasi za jednu od najzdravijih dijeta na svijetu. Pripremili smo dvotjedni jelovnik

Image
MEDITERANSKA PREHRANA /

Glasi za jednu od najzdravijih dijeta na svijetu. Pripremili smo dvotjedni jelovnik

Što je žučna dijeta?

Jedan od ključnih načina prevencije nastanka žučnih kamenaca je održavanje zdrave prehrane koja smanjuje rizik od prekomjernog nakupljanja kolesterola u žuči. Žučna dijeta temelji se na nekoliko osnovnih principa. Visok unos kolesterola može doprinositi stvaranju žučnih kamenaca.

Preporučuje se smanjiti konzumaciju masnih namirnica, poput crvenog mesa, pržene hrane i masnih mliječnih proizvoda. Žučni mjehur obavlja važnu funkciju u probavi masti, ali previše masne hrane može ga preopteretiti. Stoga se preporučuju obroci s malo masnoće, koji ne opterećuju žučni mjehur. Prejedanje može izazvati iznenadnu potrebu za većim oslobađanjem žuči, što može dovesti do bolova ili nelagode. Preporučuje se konzumiranje manjih obroka nekoliko puta dnevno kako bi se smanjilo opterećenje na žućni mjehur. Previše vrući ili previše hladni napici mogu iritirati žučni mjehur, stoga je bolje piti tekućinu na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ograničen unos kolesterola
  • Lako probavljiva hrana s malo masnoće
  • Manji, češći obroci
  • Izbjegavanje ekstremnih temperatura
Image
Foto: Pexels

Hrana za žučnu dijetu

Za održavanje zdravlja žučnog mjehura preporučuju se nemasni proteini, poput piletine, puretine, bijele ribe i bjelanjaka, jer oni pružaju kvalitetne proteine bez stvaranja nepotrebnog opterećenja. Cjelovite žitarice, poput integralnog kruha, tjestenine i riže, bogate su vlaknima koja podržavaju probavu i također pomažu u smanjenju opterećenja na žuč.

Voće i povrće, osobito vrste poput banana, jabuka, breskvi, brokule, špinata, mrkve i tikvica, sadrže esencijalne vitamine i minerale koji su važni za zdravlje, a istovremeno su blagi za žučni mjehur. Nemasni mliječni proizvodi, poput jogurta, kefira, svježeg posnog sira i mlijeka s niskim udjelom masti, osiguravaju potrebne hranjive tvari, kao što su kalcij i bjelančevine, bez izazivanja problema sa žučnim mjehurom.

Kao opća smjernica, važno je izbjegavati teške, masne i začinjene obroke, te piti umjereno i izbjegavati vrlo hladne ili vruće napitke, koji mogu izazvati nelagodu ili povećati opterećenje na žučni mjehur. Ova dijeta također preporučuje pripremu hrane kuhanjem, kuhanjem na pari, pečenjem u pećnici ili pirjanjem uz minimalnu količinu masti, čime se očuva nutritivna vrijednost namirnica, a istovremeno se smanjuje opterećenje na žučni mjehur.

Namirnice koje se preporučuju na žučnoj dijeti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • JUHE: Nemasne juhe od mesa, povrća u kuhanom sitnom tjesteninom, grizom ili rižom.
  • MESO: Mlada nemasna mesa kuhana ili pirjana (govedina, teletina, perad bez kože, puretina i zečetina).
  • RIBA: Nemasna riba kuhana ili pirjana.
  • MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI: Mlijeko s manjim udjelom m.m., jogurt tekući, kiselo mlijeko, svježi nemasni sir, kozje mlijeko i sir.
  • ŽITARICE I KRUH: Dobro pečeni kruh (ne svjež), dvopek, sitna tjestenina, griz, riža, zobene pahuljice, krumpirovo tijesto, kukuruzno brašno.
  • POVRĆE: Kuhano, pasirano povrće (špinat, mrkva, buče, tikvice, krumpir, cvjetača samo cvijet). Za salatu cikla i mrkva kuhana s limunom i rajčica svježa bez kore.
  • VOĆE: Kuhano zrelo voće bez kore, sokovi od cijeđenog voća, voćni pirei i kreme, voćni žele, džem, med i marmelada.
  • MASNOĆE: Maslinovo i biljno ulje (kokosovo, laneno).
  • KOLAČI: Puding, griz, biskvit bez jaja, voćna torta s malom količinom masnoće, bez jaja i kvasca.
  • PIĆA: Slabi čajevi, slaba kava i voda.
  • ZAČINI: Limunov sok i sol i aromatični biljni začini.
Image
Foto: Pexels

Namirnice koje se ne preporučuju na žučnoj dijeti:

  • JUHE: Masne juhe od mesa, juhe od karfiola, kupusa i industrijske gotove juhe.
  • MESO: Svinjsko i ovčje meso, tovljene guske, patke, divljač, pržena i pohana mesa, slanina, šunka i ostala sušena i dimljena mesa, konzerve i hrenovke.
  • RIBA: Masna riba (skuša, srdele, tuna, som, šaran).
  • JAJA
  • MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI: Zreli masni sirevi, sušeni ili fermentirani sirevi (lički, ementaler) i kiselo vrhnje.
  • ŽITARICE I KRUH: Crni kruh, pržena tijesta i savijače.
  • POVRĆE: Povrće koje nadima (mahune, grah, grašak, leća, bob, rotkvice, poriluk, luk crveni, češnjak, kupus, kelj, paprika, krastavci).
  • VOĆE: Neoguljeno voće, orasi, dunje, lubenice, bademi, lješnjaci.
  • MASNOĆE: Svinjska mast i druge životinjske masnoće.
  • KOLAČI: Kolači s mnogo nadjeva, kisela tijesta, pržena tijesta (palačinke, krafne), masne kreme, čokolada, kako, uštipci.
  • PIĆA: Jaki čajevi, jaka kava, hladni napitci, gazirani sokovi i alkoholna pića.
  • ZAČINI: Oštri začini (luk, vegeta, paprika, feferoni, cimet, klinčići).

Banane i žučna dijeta

Banane su odlična opcija za žučnu dijetu. Bogate su vlaknima, kalijem i prirodnim šećerima, a lako se probavljaju. Osim toga, banane mogu pomoći kod probavnih smetnji i smanjuju kiselost, što je korisno za osobe koje imaju osjetljiv žučni mjehur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjedni jelovnik na žučnoj dijeti

Ponedjeljak

Doručak: Griz na mlijeku s malo meda.
Međuobrok: Kompot od jabuke (bez šećera).
Ručak: Pileća juha s tjesteninom, kuhana piletina i blitva kuhana na pari.
Međuobrok: Nemasni jogurt i nekoliko štapića mrkve.
Večera: Kuhana bijela riba (oslić), pire od tikve i kuhana blitva.

Utorak

Doručak: Zobena kaša s naribanom kruškom i cimetom.
Međuobrok: Svježi posni sir s komadićima breskve.
Ručak: Juha od povrća, kuhano pileće meso, kuhana riža i salata od kuhane cikle.
Međuobrok: Jabuka i šaka kuhane kvinoje s malo meda.
Večera: Kuhani bakalar, kuhani batat i blitva kuhana na pari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srijeda

Doručak: Kaša od zobenih pahuljica i banane, s malo mlijeka.
Međuobrok: Nemasni jogurt s nekoliko kriški svježe mrkve.
Ručak: Pileća juha s tjesteninom, kuhani pureći file, pire od krumpira i salata od kuhane cvjetače.
Međuobrok: Kompot od kruške (bez dodataka).
Večera: Kuhana piletina, kuhani proso i blitva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtak

Doručak: Griz na mlijeku s malo meda.
Međuobrok: Limunada i nekoliko štapića krastavaca.
Ručak: Povrtna juha, kuhani teleći odrezak, kuhani krumpir i kuhana tikvica.
Međuobrok: Jabuka i šaka kuhanog prosa.
Večera: Kuhana bijela riba (oslić) s pireom od batata i blitvom.

Petak

Doručak: Zobena kaša s naribanom jabukom i malo cimeta.
Međuobrok: Kompot od jabuke i breskve (bez šećera).
Ručak: Juha od povrća, kuhana junetina, kuhani krumpir i salata od kuhane mrkve.
Međuobrok: Svježi posni sir s nekoliko kriški krastavaca.
Večera: Kuhana orada, kuhani proso i salata od blitve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subota

Doručak: Griz na mlijeku s malo meda.
Međuobrok: Kompot od marelice (bez dodataka).
Ručak: Pileća juha, kuhano pileće meso, kuhani batat i blitva.
Međuobrok: Nemasni jogurt s narezanim kriškama mrkve.
Večera: Kuhana bijela riba, pire od tikve i salata od kuhane cikle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedjelja

Doručak: Zobena kaša s bananom i prstohvatom cimeta.
Međuobrok: Svježi posni sir s narezanom jabukom.
Ručak: Povrtna juha, kuhani pureći file, pire od krumpira i salata od kuhane mrkve.
Međuobrok: Kompot od kruške.
Večera: Kuhana bijela riba (bakalar), kuhani proso i blitva.

POGLEDAJTE VIDEO: Pametni uređaji koji mijenjaju svijet: Na sajmu tehnologije predstavljena i AI žlica za bubrežne bolesnike

dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo