Banane koje pocrne i omekane česta su pojava u mnogim kućanstvima. Mnogi banane čuvaju u zdjeli s voćem, ali to je jedno od najgorih mjesta za njihovo skladištenje u kuhinji jer bi upravo to mogao biti razlog za njihovo brzo propadanje...
Većina voća proizvodi plin etilen, biljni hormon rasta koji je odgovoran za zrenje - on čini voće mnogo sočnijim i ukusnijim. Kada se previše voća stavi zajedno u zdjelu, ono izlučuje previše etilena, što ne samo da uzrokuje brže kvarenje banana, nego i svih drugih plodova u blizini.
Banane su posebno osjetljive na etilen, a osjetljive su i zbog toga što se njihova peteljka lomi kad se beru, zbog čega je teško održati ih svježima dulje od nekoliko dana. Međutim, postoji jednostavna metoda skladištenja koja će značajno produžiti rok trajanja banana.
Voćna magija
"Najjednostavniji način da spriječite da banane pocrne i strunu je prekrivanjem slomljene peteljke“, poručila je Kim, stručnjakinja i osnivačica A Blackbird Sepiphany, prenosi Express.
Čuvanje na hladnom – kao i sve voće i povrće – također usporava zrenje.
"Kombinacija te dvije stvari je gotovo voćna magija. Postoji zabluda da banane ne smiju biti pohranjene u hladnjaku, ali to zapravo usporava proces zrenja i održava ih svježima tjedan dana duže nego što bi obično trajale", navodi.
Banana nije prilagođena hladnim temperaturama
Kora banana može postati smeđa ili crna jer ovo tropsko voće nije prilagođeno hladnim temperaturama, ali unutrašnjost će ostati žuta, svježa i ukusna mnogo dulje. Međutim, banane treba pohraniti u hladnjak tek kad postanu potpuno zrele i žute, jer niska temperatura potpuno zaustavlja proces zrenja i neće moći nastaviti sazrijevati.
Zelene, nezrele banane su tvrđe, voskaste i imaju gorki okus, pa ih držite podalje od hladnjaka dok ne postanu žute. Ako ste upravo kupili banane, prvo ih treba ostaviti na kuhinjskom pultu, podalje od drugih plodova, ali prekriti njihove peteljke kako bi se spriječilo izlazak etilena.
Osim što sadrže mnogo kalija, što je dobro za održavanje niskog krvnog tlaka, banane sadrže aminokiselinu triptofan koja može povećati razinu kemijskog serotonina u mozgu, a on je odgovoran za dobro raspoloženje.
U hladnjak tek kad postanu žute
"Postoje dva načina za obaviti vrh: plastičnom folijom, ili plastikom i gumiciom, kad je uredno zamotana, može se ponovno koristiti za sljedeću hrpu banana. Trik je odvojiti banane kada ih kupite. Razdvojite ih sve i zamotajte peteljke pojedinačno", rekla je.
Tek kad banane postanu potpuno žute i dođu do željene zrelosti, trebate ih staviti u hladnjak, gdje će ostati svježe najmanje tjedan dana, ali ponekad mogu trajati i do dva tjedna.
"Obećavam da će trajati najmanje tjedan dana. Ja uvijek idem u shopping u ponedjeljak popodne, ali trebam bananu nakon treninga, što znači da mi još uvijek treba jedna za sljedeći ponedjeljak ujutro. Zbog toga se oslanjam na ovu metodu kako bih banane održala svježima osam dana“, zaključila je.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Dok nekima ne uspjeva uzgoj hrvatskog voća i povrća, u Zagorju ide indijanska banana: Od nje napravili rakiju