Nutricionistica Shona Wilkinson tvrdi da žudnja za nekom hranom u većini slučajeva pokazuje da tijelu nedostaju neki minerali ili hranjive tvari, te objašnjava: "Ljudi u špiljama su jeli jedan obrok dnevno i žudjeli su za masnom, kaloričnom hranom kako bi osigurali dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti. No danas jedemo pet puta dnevno i nema potrebe za dodatnom energijom ili kalorijama. Ali s obzirom da je većina naših namirnica prerađena, našem tijelu i dalje manjkaju hranjive tvari, pa umjesto da se prepustimo žudnjama, važnije je da ih razumijemo i svojem tijelu pružimo točno ono što mu treba."
Ako žudite za... slatkim Treba vam... krom
Kad jedete, razina šećera se uzburka i otpušta se inzulin. Ako jedete prerađeni šećer i ugljikohidrate, oni će brzo ući u vaš krvotok i izbaciti šećer u krvi iz ravnoteže. Tijelo će otpustiti više inzulina kako bi se borilo s ovim naglim rastom šećera, a kad dobije bitku, past će razina šećera u krvi. Budući da ste otpustili toliko inzulina, pasti će pak prenisko, pa ćete uskoro poželjeti nešto slatko
Što više slatkog jedete, to ga više i želite, a kako bi se riješili ove napasti uzimajte krom, mineral koji uspostavlja pravilnu razinu inzulina. Sadrže ga: jetrice, bubrezi, piletina, govedina, mrkve, krumpiri, brokula, šparoge i jaja.
Ako žudite za... čokoladom Treba vam... magnezij
Neodoljiva potreba da navalite na čokoladu žudnja je u kojoj će se mnogi prepoznati. No u stvari vam tijelo daje znak da treba magnezij. Ako još uzmete u obzir da 80 posto ljudi svakodnevno ne uzima dovoljno magnezija putem prehrane, nije ni čudo što svi želimo čokoladu.
Magnezij inače igra ključnu ulogu u održavanju imuniteta, te sprječava upale. Također, održava živčani sustav u ravnoteži i smanjuje napetost, a bitan je i za zdrave kosti. Najbolji način da se riješite ove žudnje jest da pojedete kockicu-dvije crne čokolade.
Inače, namirnice bogate magnezijem su i zeleno, lisnato povrće, špinat, kelj i primjerice švicarski cheddar sir. Tu se ubrajaju i bademi, sjemenke suncokreta, brazilski orasi, lanene sjemenke, pekan, avokado, tuna, losos i skuša.
Ako žudite za... ugljikohidratima Treba vam... triptofan
Ova esencijalna aminokiselina kriva je za tim što vam sline cure pri pomisli na kruh, tjesteninu i krumpire. Inače tijelo koristi triptofan da bi sintetizirao serotonin, koji regulira dobro raspoloženje.
Iako sami ugljikohidrati ne sadrže triptofan, znanstvenici vjeruju da podizanje razine šećera u krvi tjera više aminokiselina u mozak. Nedostatak serotonina uzrokuje loše raspoloženje i napetost, a umjesto da posegnete za nekim pekarskim proizvodom pojedite puretinu, jaja, bananu ili orahe.
Ako žudite za... mesom Treba vam... željezo i cink
Zbog trenda izbacivanja crvenog mesa iz prehrane, sve više ljudi pati od manjka željeza, koje igra bitnu ulogu u imunitetu, te pomaže u prenošenju kisika kroz tijelo. Drugim riječima, bez njega smo umorni i iscrpljeni.
Bar jednom tjedno konzumirajte crveno meso, no pripazite jer je moguće da vam nedostaje i cinka, zbog čega možete biti izloženiji prehladama i gripi, ali mogu vam oslabjeti i kosa i nokti, te možete primijetiti da vam se pogoršao ten.
Uz crveno meso, dobar izvor cinka su i školjke, leća, sjemenke bundeve, sir i integralni kruh.
Ako žudite za... slanom hranom Treba vam... natrij
Ovo se obično događa zbog dehidracije, nakon vježbanja, tijekom bolesti ili ako ste malo pretjerali s alkoholom. Natrij je važan mineral koji pomaže u održavanju razine vode u tijelu, ali i reguliranju krvnog tlaka.
Brzo možete nadomjestiti nedostatak natrija ako pojedete inćune ili slane kokice, koje su prirodno bogate natrijem. A male količine ovog minerala možete naći i u celeru i mrkvi.