Zbog ovih pogrešaka koje činite dok kuhate ste u stvari debeli

shimmer fallback

Samostalno pripremanje obroka jedan je od najboljih načina (da ne spominjemo i najjeftinijih) da napokon počnete gubiti kilograme.

20.10.2014.
6:47
Play logo

Nutricionistica Rania Batayneh, autorica knjige 'The One One One Diet' istaknula je kojih pet pogrešaka ljudi najčešće čine pri kuhanju, iako se trude jesti zdravo:

Koristite kriva ulja

Ako u tavu izlijete krivo ulje, možete pogriješiti puno više nego što mislite (recimo da vam jaja imaju okus maslina). "Kad se ulje zagrije do iznad točke vrenja, masne kiseline se degradiraju i stvaraju toksine, slobodne radikale i trans-masne kiseline", ističe Batayneh. Ona preporučuje da koristite maslinovo ili ulje od oraha za salatu, budući da oboje može 'izgoriti' na visokoj temperaturi. Kokosovo, ulje od grožđa i suncokretovo, možete pak koristiti bezbrižno i na vrlo visokim temperaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatrate da svi trebaju dobiti jednako veliku porciju

Iako vam se može činiti normalno da i vi i vaš partner podijelite obrok na jednaka dva dijela, to baš i nije najpametnija ideja. Trebate uspjeti naći taman dovoljnu količinu, a to je kad se počnete osjećati pomalo siti.

Pečete bez dobrog pekača

Pečenje je izvrstan način da vaš obrok bude niskokaloričan. No ako vaše meso nije na metalnom podlošku, ono će samo 'sjediti' i upijati svoju masnoću, te će sav vaš trud da smršavite biti uzaludan, kaže Batayneh. Zato sljedeći put kad poželite ispeći odrezak, pile ili ribu u pećnici, svakako pripazite da koristite i rešetku koju ćete smjestiti u pekač, kako biste dobili najbolje od svojeg pečenja.

Izbjegavate stalak sa začinima

"Većina nas se za 'dovršavanje' obroka pouzdaje u šećer, sol i ulje, što samo može drastično povećati kaloričnost vašeg obroka", ističe Batayneh, te dodaje: "Korištenje začina omogućava kuharu da izbaci dodavanje šećera, ulja, maslaca ili soli. A tijekom vremena ćete 'izdresirati' okusne bradavice da ni ne žude za slatkim, slanim i masnim dodatcima." Uz to, biljke i začini su itekako zdrav dodatak vašoj prehrani, te će vam podariti vitamine, minerale i anioksidanse koji čine čuda za vašu figuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Koristite previše ulja

Zdrave masnoće mogu vam pomoći da gubite na težini, no ne i ako se ponašate kao njihove kalorije - dakle svih 120 kalorija koliko sadrži čajna žličica, se ne računaju. A kad ulje koristite tijekom kuhanja i kako biste začinili vaše jelo, ove se kalorije mogu razmnožiti brže nego dok kažete 'keks'. "Kad kuhate, koristite tek toliko ulja koliko je potrebno da vam se namirnice ne zalijepe za tavu", napominje Batayneh. Pitate se kako znati kad je previše? Investirajte u sprej bočicu u koju ćete uliti svoje ulje, jer teško da ćete previše nasprejati u tavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo