Prije nego krenemo na koristi konzumacije mesa, zbog raširene neumjerenosti, treba imati na umu i štetu koju može izazvati previše mesa na jelovniku – kao što je rak debelog crijeva. Naime, paneuropsko istraživanje o prehrani i raku pokazalo je da su ljudi koji su jeli više od dvije porcije (80 g) crvenog mesa tjedno, imali 30 posto veću vjerojatnost dobiti rak crijeva nego oni koji su jeli manje od jedne porcije.
Prerađeni mesni proizvodi, poput kobasica, također nose rizik jer pri postupku kuhanja nastaju kancerogeni spojevi – heterociklički amini.
A sad koristi
Vitamini
Meso je dobar izvor raznih vitamina B skupine, uključujući niacin, tiamin, riboflavin, vitamin B 6 i vitamin B 12. B vitamini igraju važnu ulogu u formiranju tkiva, proizvodnji crvenih krvnih stanica i živčanog sustava. Također pomažu u procesu dobivanja energije iz hrane.
Minerali
Meso je i dobar izvor raznih esencijalnih minerala, uključujući i željezo, cink i magnezij. Tijelo treba željezo za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji donosi kisik do tjelesnih tkiva i organa. Cink igra važnu ulogu u pravilnom radu imunološkog sustava, a magnezij pomaže u formiranju kostiju i oslobađanju energije iz mišića.
Proteini
Tijelo treba proteine za održavanje zdravih kostiju, mišića, hrskavice, kože, krvi, enzima i hormona. Proteini su važan izvor kalorija i energije. Meso sadrži sve bitne aminokiseline koje tijelo samo ne može proizvesti. Biljne bjelančevine, s druge strane, pružaju nepotpune bjelančevine. Žene starije od 19 godina trebaju jesti 46 g proteina dnevno (biljnog ili životinjskog porijekla), a muškarci stariji od 19 trebaju jesti 56 g dnevno (biljnog ili životinjskog porijekla), savjetuju iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.