Salata, bez obzira je li uzgojena s pesticidima ili bez njih, ako stoji na zraku samo jedan dan izgubi gotovo sav svoj http://www.dijeta.co/vitamin-c/.
Šipak 2.000 Acerola 1.600 Indijski ogrozd 720 Kineska datulja 500 Crni ribiz 200 Crvena paprika 190 Peršin 130 Kivi 90 Brokula 90 Crne bobe - hibrid kupine i maline 80 Ribizli - crveni 80 Patuljasti dud 60 Kaki jabuka 60 Papaja 60 Jagode 60 Naranča 50 Limun 40 Dinja 40 Cvjetača 40 Greipfrut 30 Malina 30 Mandarina 30 Špinat 30 Kelj zeleni 30 Vitamini su organski kemijski spojevi koji su tijelu prijeko potrebni za zdravlje i život, a koje ono ne može samo proizvoditi, barem ne u dovoljnim količinama. Jedno od najvažnijih pitanja je svakako i možemo li konzumiranjem zdrave hrane namiriti tijelo svim potrebnim vitaminima i mineralima.
arti-201104150558006Većina ljudi, srećom, jede dovoljno raznoliku hranu kojom ipak opskrbljuje tijelo osnovnom količinom vitamina. Ipak, danas je čest manjak nekih vitamina jer u jelovnicima dominira industrijski prerađena hrana.
Hrana preradom gubi većinu svojih nutritivnih sastojaka, a za njeno siromaštvo nisu krivi samo proizvođači koji upotrebljavaju svakojaka umjetna gnojiva i pesticide, nego i stabilnost nekih vitamina. Preradom u bijelo brašno pšenica gubi gotovo sve svoje vitamine i minerale, a većina ljudi danas jede hranu načinjenu od takvog brašna. U nastavku nabrajamo vitamine koji se lako gube prilikom skladištenja i kuhanja.
Vitamin C Vitamin C najnestabilniji je od svih vitamina, u dodiru sa zrakom oksidira, a nestabilan je i kada je na svjetlu. Zbog toga je preporučljivo jesti svježe voće i povrće, jer stoje li dulje vrijeme na zraku i svjetlu, mogu izgubiti sav svoj vitamin C. Dobar primjer je natučena jabuka koja na mjestu udarca promijeni boju jer oksidira.
http://www.dijeta.co/vitamini-koji-se-gube-kuhanjem/
Vezani članci:
arti-201102150328006 arti-201102040449006