Druga crta obrane / Upala mokraćnog mjehura: prirodno liječenje

Image
Foto: Thinkstock

Seks može biti krivac za upalu mokraćnog mjehura kod žena, jer njime bakterije mogu doći iz analnog područja do blizine otvora uretre

10.4.2018.
14:20
Thinkstock
VOYO logo

Infekcije urinarnog trakta drugi su najčešći tip infekcija koje se javljaju u ljudskom tijelu. Često se pojavljuju kod žena, ali mogu utjecati i na muškarce. Žene imaju kraći uretru, tako da je bakterijama lakše ući u mjehur.

Infekcije mokraćnog sustava kod muškaraca često su povezane s povećanom prostatom, koja blokira protok mokraće, što omogućava bakterijama da lakše zauzimaju urinarni trakt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gotovo 90 posto slučajeva, uzrokovane su E. coli (Escherichia coli), bakterijom koja se normalno nalazi unutar crijeva. Kada se ograničava na crijeva, onda je bezopasna. Ali ponekad ta bakterija ulazi u mokraćni trakt i uzrokuje infekciju.

Seks može biti krivac za upalu mokraćnog mjehura kod žena, jer njime bakterije mogu doći iz analnog područja do blizine otvora uretre. Žene mogu smanjiti rizik od infekcije čišćenjem genitalnog područja prije bilo kakve seksualne aktivnosti i mokrenjem poslije. Upotreba spermicida, dijafragme i kondoma također povećava rizik. Rizik je veći i kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodno liječenje upala mokraćnog mjehura

Liječenje infekcija mokraćnog mjehura bez antibiotika svakako je moguća budućnost, no za sada su oni i dalje najučinkovitiji standardni tretman. Međutim, lijekovi na recept ne moraju biti jedina linija obrane. Uz standardnu terapiju, možete inkorporirati 'prirodne' lijekove kako bi se bolje osjećali prije i smanjili vjerojatnost ponavljanja infekcija.

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Brusnice

Brusnice sadrže sastojak koji zaustavlja bakterije od pričvršćivanje za zidove mokraćnog trakta. Možda ćete smanjiti rizik uz pomoć nezaslađenog soka od brusnica, dodataka prehrani od brusnica ili jedenjem suhih brusnica. Međutim, nemojte piti sok od brusnice ako uzimate nesteroidne lijekove poput aspirina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Puno vode

Iako mokrenje može biti bolno kad imate upalu mokraćnog mjehura, važno je piti što više tekućine možete, a osobito vode. Što je više pijete, više ćete mokriti, što pomaže izbaciti bakterije iz urinarnog trakta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Mokrite čim osjetite potrebu

Držanje mokraće ili ignoriranje želje za mokrenjem može dopustiti bakterijama da se množe u vašem mokraćnom sustavu. Uvijek koristite kupaonicu kad osjetite potrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Uzmite probiotike

Probiotici promiču zdravu probavu i imunitet, a mogu biti učinkoviti u liječenju i prevenciji upala mokraćnog mjehura, kod kojiih loše bakterije zamjenjuju dobre bakterije zvane vaginalni laktobacili. Probiotici mogu vratiti dobre bakterije i smanjiti simptome infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Jedite češnjak

Iako nema puno istraživanja kako češnjak može pomoći kod cistitisa, jedna studija otkrila je da češnjak može funkcionirati kao snažan antioksidans, protuupalno i kao pojačivač imunološkog sustava koji vam može pomoći u borbi s infekcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Pokušajte s jabučnim octom

Jabučni ocat čini mokraćnu kiselijom i inhibira rast bakterija, što olakšava ispiranje bakterija iz mokraćnog sustava. Ali ocat vrlo kiseo i može oštetiti zubnu caklinu, stoga ga nemojte koristiti kao dugotrajnu terapiju. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije korištenja jabučnog octa ako uzimate lijekove za dijabetes ili srčane bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Više vitamina C

Povećanje unosa vitamina C može pomoći u liječenju infekcije mokraćnog sustava. Vitamin C jača imunološki sustav tako da vaše tijelo može bolje boriti protiv infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo