TREBAMO LI SE ODREĆI ŠPAROGA JER UBRZAVAJU ŠIRENJE RAKA? /

Ljudi su u panici, a evo što kaže hrvatska nutricionistica

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Šparoge su jako zdrava namirnica jer su iznimno bogate vitaminima A, B, C, K i E, folnom kiselinom, bakrom, željezom, i što je jako važno - vlaknima.

17.2.2018.
19:36
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon objave studije u časopisu Nature koja govori da je aspargin možda pomogao u širenju agresivnog oblika raka dojke u miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na pitanje treba li se odreći šparoga koje sadrže tu prirodnu aminokiselinu.

Image
INTERNET GORI NAKON OBJAVE STUDIJE: /

Šparoge ubrzavaju širenje raka u tijelu?

Image
INTERNET GORI NAKON OBJAVE STUDIJE: /

Šparoge ubrzavaju širenje raka u tijelu?

I zdrave namirnice mogu biti opasne u velikim količinama

Istraživanje je provedeno na miševima, no razvoj bolesti u životinja i ljudi ne poklapa se uvijek. Nadalje, nije utvrđeno da aspargin može izazvati rak, čak ni u miševa. Pronađeno je da ta aminokiselina ubrzava širenje raka, ali ne da ga uzrokuje. Zbog svih tih podataka ljudi su zbunjeni i pitaju se smiju li jesti ovu deliciju, a stručnjaci kažu da nema mjesta panici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nutricionistica Alma Bunić iz Savjetovališta Nutriforma rekla je za Slobodnu Dalmaciju da sve može biti opasno ako se konzumira u velikim količinama, čak i kada je riječ o jako zdravim namirnicama.

Izbjegavati namirnice u čije porijeklo niste sigurni

'Brojna su istraživanja pokazala da namirnice čije porijeklo ne znamo mogu sadržavati mnogo aditiva koji su štetni za zdravlje. Stoga sve namirnice, pa tako i šparoge, uvijek treba kupovati iz domaćeg uzgoja i izbjegavati one u čije porijeklo niste sigurni, bez obzira je li riječ o divljim ili uzgojenim. Inače, šparoge su jako zdrava namirnica jer su iznimno bogate vitaminima A, B, C, K i E, folnom kiselinom, bakrom, željezom, i što je jako važno - vlaknima. Osim toga, sadrže flavonoide koji djeluju povoljno na zdravlje srca i krvnih žila, smanjuju kolesterol i imaju vrlo povoljan učinak na ljude koji pate zbog probavnih problema i alergija. I tu nije kraj dobrobitima. Šparoge sadrže i glutation, tvar koja čuva naše stanice od kancerogenih promjena', rekla je nutricionistica Bunić za Slobodnu Dalmaciju i dodala da ona smatra da nema razloga za odbacivanje šparoga iz prehrane samo zato što je jedno istraživanje pokazalo ovakve rezultate. Ističe da je potrebna provjera u drugim istraživanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorava i na to da je za ovo važno i koliko šparoga konzumiramo jer male količine neće izazvati nikakvu štetu.

'Ako ih konzumiramo i dva puta dnevno u sezoni koja traje mjesec dana i ako su iz poznatog izvora, to su male količine koje nam neće napraviti ništa loše. Naprotiv', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo