Nakon objave studije u časopisu Nature koja govori da je aspargin možda pomogao u širenju agresivnog oblika raka dojke u miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na pitanje treba li se odreći šparoga koje sadrže tu prirodnu aminokiselinu.
I zdrave namirnice mogu biti opasne u velikim količinama
Istraživanje je provedeno na miševima, no razvoj bolesti u životinja i ljudi ne poklapa se uvijek. Nadalje, nije utvrđeno da aspargin može izazvati rak, čak ni u miševa. Pronađeno je da ta aminokiselina ubrzava širenje raka, ali ne da ga uzrokuje. Zbog svih tih podataka ljudi su zbunjeni i pitaju se smiju li jesti ovu deliciju, a stručnjaci kažu da nema mjesta panici.
Nutricionistica Alma Bunić iz Savjetovališta Nutriforma rekla je za Slobodnu Dalmaciju da sve može biti opasno ako se konzumira u velikim količinama, čak i kada je riječ o jako zdravim namirnicama.
Izbjegavati namirnice u čije porijeklo niste sigurni
'Brojna su istraživanja pokazala da namirnice čije porijeklo ne znamo mogu sadržavati mnogo aditiva koji su štetni za zdravlje. Stoga sve namirnice, pa tako i šparoge, uvijek treba kupovati iz domaćeg uzgoja i izbjegavati one u čije porijeklo niste sigurni, bez obzira je li riječ o divljim ili uzgojenim. Inače, šparoge su jako zdrava namirnica jer su iznimno bogate vitaminima A, B, C, K i E, folnom kiselinom, bakrom, željezom, i što je jako važno - vlaknima. Osim toga, sadrže flavonoide koji djeluju povoljno na zdravlje srca i krvnih žila, smanjuju kolesterol i imaju vrlo povoljan učinak na ljude koji pate zbog probavnih problema i alergija. I tu nije kraj dobrobitima. Šparoge sadrže i glutation, tvar koja čuva naše stanice od kancerogenih promjena', rekla je nutricionistica Bunić za Slobodnu Dalmaciju i dodala da ona smatra da nema razloga za odbacivanje šparoga iz prehrane samo zato što je jedno istraživanje pokazalo ovakve rezultate. Ističe da je potrebna provjera u drugim istraživanjima.
Upozorava i na to da je za ovo važno i koliko šparoga konzumiramo jer male količine neće izazvati nikakvu štetu.
'Ako ih konzumiramo i dva puta dnevno u sezoni koja traje mjesec dana i ako su iz poznatog izvora, to su male količine koje nam neće napraviti ništa loše. Naprotiv', rekla je.