DONOSIMO RECEPT /

'Čarobna' gljiva ima brojne zdravstvene prednosti: Može pomoći čak i kod mršavljenja

Image
Foto: Shutterstock

Posljednjih godina ova posebna vrsta pića postala je izuzetno popularna zbog potencijalnih koristi za zdravlje.

19.9.2024.
13:29
Shutterstock
VOYO logo

Zbog jedinstvenog svojstva ove čajne gljive, kombucha se u posljednje vrijeme sve češće koristi kao prirodni probiotik koji se jednostavno može kupiti ili pripremti kod kuće. Brojni stručnjaci kombuchu hvale zbog zdravstvenih dobrobiti, a zbog toga što sve veći broj ljudi traži prirodne alternative za poboljšanje imuniteta i probave, brzo je pronašla put do domova brojnih pojedinaca. Iako je poznata tisućama godina, kombucha je tek nedavno postala globalni fenomen, a sve je učestalija i praksa pripreme kombuche kod kuće.

Istražili smo što je kombucha, koje su zdravstvene prednosti ovog zdravog napitka i došli do recepta za kombuchu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OČISTITE SE /

Kako riješiti problem masne jetre bez lijekova? Postoji nekoliko prirodnih načina

Image
OČISTITE SE /

Kako riješiti problem masne jetre bez lijekova? Postoji nekoliko prirodnih načina

Što je kombucha?

Kombucha je fermentirani napitak napravljen od zaslađenog čaja, najčešće crnog ili zelenog, koji se fermentira pomoću kombucha kultura. Simbiotsku kulturu bakterija i kvasaca, koja se dodaje poznata je kao SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) a čine je dobre bakterije i kvasac nahranjeni malom količinom šećera.

Ovaj proces fermentacije pretvara šećer u organsku kiselinu i tako stvara blgao gaziran napitak karakterističnog, pomalo kiselog okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je kombucha dobra za zdravlje?

Kombucha je prirodni probiotik koji pomaže u održavanju ravnoteže crijevne flore, pri čemu u tijelu zadržava korisne spojeve i tvari, a uklanja one štetne. Sadrži obilje organskih kiselina, probiotičkih bakterija i vitamina B skupine, te pruža brojne zdravstvene prednosti.

Kombucha kao izvor dobrih bakterija za mikrobiom

Zdrava probava ključna je za naše opće zdravlje. Naime, mikrobiom crijeva predstavlja skupinu mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse i gljivice, koji žive u probavnom sustavu. Ovi mikroorganizmi igraju ključnu ulogu u probavi, apsorpciji hranjivih tvari, jačanju imunološkog sustava i održavanju ravnoteže u organizmu.

Kombucha kao prirodni izvor probiotika pozitivno utječe na mikrobiom crijeva. Uzimajući dobre bakterije, podržavamo funkciju crijeva u tom važnom procesu i pomažemo u uspostavljanju ravnoteže između korisnih i štetnih mikroorganizama. Ovo može poboljšati probavne procese, smanjiti upalne reakcije i općenito podržati zdravlje crijeva.

Antioksidansi iz kombuche sprječavaju oštećenje stanica

Antioksidansi u kombuchi koji se stvaraju tijekom procesa fermentacije, mogu pridonijeti zaštiti stanica od oštećenja, podržati zdravlje srca, smanjiti upalne procese i ojačati imunološki sustav. Konzumacija napitaka bogatih antioksidansima, poput kombuche, može pomoći u održavanju općeg zdravlja i prevenciji bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antibakterijska i antigljivična svojstva kombucha gljive

Kombucha gljiva, koja se koristi u fermentaciji, posjeduje antibakterijska i antigljivična svojstva. Ova svojstva potječu od spojeva poput organskih kiselina i polifenola. Kombucha tako može smanjiti rast štetnih bakterija u probavnom sustavu i podržati ravnotežu crijevne flore. Također inhibira rast gljivica, poput kandide, čime pomaže u održavanju zdrave mikrobiotske ravnoteže. Smanjenjem rasta štetnih mikroorganizama, kombucha jača imunološki sustav. Pomaže i u detoksikaciji organizma, poboljšavajući opće zdravlje. Tako, kombucha ne samo da pruža probiotike, već i podržava tijelo kroz svoja antibakterijska i antigljivična svojstva.

Kombucha pomaže očistiti jetru od toksina

Kombucha može pomoći u čišćenju jetre od toksina na nekoliko načina. Sadrži organske kiseline, poput octene i glukuronske kiseline, koje neutraliziraju i izbacuju toksine iz tijela. Bogata je antioksidansima koji štite jetrene stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Probiotičke bakterije u kombuchi poboljšavaju probavu i smanjuju opterećenje jetre. Upravo ove karakteristike kombuche mogu potaknuti regeneraciju jetrenih stanica i podržati njihovu funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomaže u procesu mršavljenja

Prije svega, kombucha sadrži nisku kalorijsku vrijednost što je čini super alternativom slatkim napicima. Istovremeno, probiotici u kombuchi poboljšavaju probavu, što može potaknuti metabolizam i olakšati gubitak težine. Organske kiseline u kombuchi mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, smanjujući osjećaj gladi te povećati osjećaj sitosti, što može smanjiti unos kalorija. Sve ove karakteristike čine kombuchu korisnim dodatkom u prehrani za podršku mršavljenju.

Kombucha recept za pripremu kod kuće

Za pripremu kombuche potrebno je samo nekoliko sastojaka, a proces izrade je poprilično jednostavan. Kombucha se proizvodi od zaslađenog crnog ili zelenog čaja koji fermentira uz pomoć prirodnog kvasca i bakterija. Kako bi se upravljalo okusima kombuche, uz bazni čaj (crni ili zeleni) zaslađenog bijelim šećerom, najčešće se dodaju i ostale biljke. Tako se najčešće koriste čaj od hibiskusa, đumbir, voćni sokovi - bazga, jagoda, lavanda ili mate čaj. Ovi dodaci kombuchi stavljaju se nakon prve fermentacije kako se ne bi utjecalo na kemijske procese.

Kombucha gljiva - SCOBY

Kombucha kultura, gljiva ili SCOBY predstavlja simbiotsku zajednicu kvasca i bakterija koja se hrani šećerom, proizvodeći napitak bogat kiselinama, probioticima i vitaminima. Kombucha gljivu možete kupiti putem interneta, a možete je uzgojiti samostalno.

Za pripremu kombucha gljive (SCOBY) potrebo vam je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 1,6 L vode
  • 4 vrećice crnog čaja ili 1 žlica tekućeg čaja
  • 100 g bijelog šećera
  • 235 mL neokusne, nepasterizirane kombuche kupljene u trgovini

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Pripremite čaj: U pročišćenom loncu zakuhajte 1,6 L vode. Maknite s vatre i dodajte 4 vrećice crnog čaja, ostavljajući da odstoji oko 15 minuta. Zatim izvadite vrećice čaja i umiješajte 100 g bijelog šećera. Ostavite da se čaj ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Dodajte starter: U ohlađeni čaj dodajte 235 mL nepasterizirane kombuche, a zatim sve prelijte u veliku staklenu posudu.
  3. Fermentacija: Pokrijte posudu čistom krpom i učvrstite gumicom. Ostavite je na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi (21-24°C) od 1 do 4 tjedna, dok se ne formira SCOBY debljine oko ½ cm.
Image
Foto: Shutterstock

Kombucha gljiva scoby

Kombucha recept - Prva fermentacija

Tijekom prvih dana fermentacije, važno je osigurati da temperatura ne padne ispod 18°C. U suprotnom, postoji rizik od pojave plijesni na površini kombuche, što bi zahtijevalo da sve bacite i započnete iznova. Odaberite najtoplije mjesto u domu za fermentaciju, poput područja blizu radijatora ili unutar pećnice s uključenim svjetlom. Također, možete koristiti grijanu podlogu kako bi održali optimalnu temperaturu.

Sastojci:

  • SCOBY
  • 2,5 litre vode
  • 6 vrećica crnog ili zelenog čaja
  • 160 g bijelog šećera
  • 40 mL organske kombuche (nepasterizirane) iz prethodne serije ili kupljene u trgovini

Priprema:

  1. Pripremite čaj: U pročišćenoj posudi zakuhajte 3,5 litre vode. Maknite s vatre i dodajte 8 vrećica crnog ili zelenog čaja, ostavljajući da odstoji oko 15 minuta. Izvadite vrećice čaja i umiješajte 200 g bijelog šećera. Ostavite da se čaj ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Spojite sa starterom i SCOBY-jem: Ako se SCOBY nalazi u staklenci iz prethodne serije, pažljivo ga prebacite u ohlađeni čaj čistom žlicom. Zatim izlijte sav čaj iz staklenke, osim 2 šalice (preostali čaj možete flaširati kao starter za sljedeću seriju).
  3. Fermentacija: Pokrijte posudu čistom krpom i učvrstite gumicom. Ostavite je na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi (21-24°C) od 6 do 10 dana. Počnite kušati čaj nakon otprilike 6 dana; trebao bi imati blago slatkast i octenasti okus kada je gotov.
  4. Ponovite: Sačuvajte 2 šalice iz ove serije za početak sljedeće kombuche (ostavite ih u staklenci sa SCOBY-em). Ostatak možete iskoristiti za drugu fermentaciju

Kombucha recept - Druga fermentacija

Nakon što je završila primarna fermentacija i kombucha je već napravljena, sekundarna fermentacija uključuje dodavanje okusa i karbonaciju - dodavanje mjehurića. Ovaj korak je ključan jer vašu kombuchu čini jedinstvenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sekundarne fermentacije radi se na aromatizaciji kombuche. Tako se za pojačavanje okusa može koristiti različitim voćem poput ananasa, limuna, naranče, jagoda, kruške, lavande i đumbira. Osim što se naglašava okus, dodavanje voća povećat će i zdravstvene vriednosti napitka. Nakon što ste dodali svoje omiljene začine i voće, prelijte kombuchu u boce. Ostavite je na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi da fermentira od 3 do 10 dana.

Image
Foto: Shutterstock

Kombucha ima dvije fermentacije

Kako pravilno dozirati ovaj probiotički napitak?

Prekomjerno konzumiranje kombuche može rezultirati neželjenim nuspojavama poput glavobolje i vrtoglavice, boli u trbuhu, mučnine te alergijskih reakcija. Tokom procesa pripreme valja pripaziti na rizik od kontaminacije i stvaranja plijesni, a izbjegavanje trovanja hranom postiže se i dobrom sterilizacijom pribora prije samog početka izrade. Za početnike, savjetuje se doza od 100 ml, koja se postepeno povećava do 300 ml na dan, kako bi se tijelo naviknulo na napitak. Imunokompromitirani pojedinci te trudnice trebali bi izbjegavati upotrebu kombuche.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike