Play ponuda

Sprecava srcani udar i nekoliko vrsta raka, ali jedete li ga ispravno?

shimmer fallback

Crveni luk sadrzi sumporne spojeve koji su odgovorni za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodati.

1.12.2014.
14:12
Play ponuda

Kardiovaskularne bolesti

Luk je odlican u prevenciji srcanog udara jer sadrzi flavonide. Znanstveno je dokazano kako sumoprni spojevi koji se nalaze u luku djeluju protiv zacepljenja krvnih zila i nepozeljnog talozenja trombocita. Isti spojevi, medutim, dobro utjecu na smanjenje razine loseg kolesterola i triglicerida.

Kosti

Istrazivanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljsanju gustoce kostiju. To je osobito vazno za zene u menopauzi jer se gustoca kostiju tada gubi. Kod zena koje su prosle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od prijeloma kuka.

Protuupalno djelovanje

Antioksidansi koje sadrzi luk imaju veliku protupalnu moc. Oni sprecavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.

Stiti od raka

Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, cak i u slucaju da ga umjereno konzumirate. Zelite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk moze pruziti, ne stedite. Pokusajte u obrok koji pripremate staviti barem jednu glavicu luka.

Secer i infekcije

Izvrstan je kod reguliranja razine secera u krvi te sprecavanju bakterijskih infekcija.

No, treba pripaziti kako ga konzumirate. Naime, ostavite li nasjackani luk na zraku dva sata ili duze ili ga termicki obradujete na pari vise od 10 minuta, on ce izgubiti vecinu antibakterijskih svojstava.

Play ponuda
Play ponuda