VRIJEDNA LEKCIJA / Onkolog naveo četiri stvari koje radi kako ne bi obolio od raka, jedna iznenađuje

Image
Foto: Shutterstock

Sjedilački način života i konzumiranje više zasićenih masti mogu doprinijeti porastu oboljelih od raka

26.6.2024.
9:53
Shutterstock
VOYO logo

Onkolog dr. Daniel Landau otkrio je koje stvari radi kako bi smanjio rizik od razvoja raka, piše Business Insider.

Većina ljudi, točnije 88 posto, koji razviju rak stariji su od 50 godina, a stope preživljavanja su se poboljšale u posljednjim desetljećima, izvijestila je Američka udruga za rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali studija iz 2023. godine, koja je objavljena u časopisu BMJ Oncology, otkrila je da su slučajevi raka kod osoba mlađih od 50 godina porasli za gotovo 80 posto između 1990. i 2019. godine, s 1,82 milijuna na 3,26 milijuna na globalnoj razini.

Image
RANA DIJAGNOZA JE KLJUČ /

U Hrvatskoj sve više oboljelih od opake bolesti: Ako osjećate simptome, odite liječniku!

Image
RANA DIJAGNOZA JE KLJUČ /

U Hrvatskoj sve više oboljelih od opake bolesti: Ako osjećate simptome, odite liječniku!

Poznati su nam određeni čimbenici rizika za neke vrste raka, poput pušenja, koje povećava rizik od razvoja raka pluća. No, dr. Landau rekao je da za mnoge druge vrste raka znanstvenici nisu točno sigurni zašto je broj slučajeva porastao kod mladih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Landau je kazao da je jedna od najistaknutijih teorija da čimbenici modernog načina života, poput sjedilačkog načina života i konzumiranja više zasićenih masti, mogu doprinijeti porastu stope raka.

Evo kako dr. Landau pokušava smanjiti vlastiti rizik!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelovnik bazira na mediteranskoj prehrani

Onkolog ne slijedi strogu dijetu te održava pristup "sve umjereno", ali pokušava se držati načela mediteranske prehrane, koja uključuje puno voća i povrća, cjelovitih žitarica, zdravih masnoća i nemasnih proteina poput ribe. Također, konzumira ograničene količine crvenog mesa, alkohola i prerađene hrane.

Image
Foto: Shutterstock

Dr. Landau je rekao da je mediteranska prehrana zdrava za srce, a istraživanja su je povezala sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara. Dijetetičarka Tejal Parekh nedavno je otkrila da zdrava prehrana može pomoći u prevenciji raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježba svaki dan

Zbog poznate povezanosti između sjedilačkog načina života i povećanog rizika od razvoja određenih vrsta raka, dr. Landau pokušava vježbati barem 30 do 60 minuta svaki dan. On radi vježbe s utezima i kardiovaskularni trening, jer vjeruje da su oboje korisni za prevenciju raka "sve dok povećavamo broj otkucaja srca u mirovanju".

Studija iz 2022. godine, objavljena u časopisu British Journal of Sports Medicine, pokazala je da samo 30 minuta vježbi s utezima za jačanje mišića može smanjiti rizik od smrti od raka, bolesti srca i dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Istraživači sa Sveučilišta u Göteborgu otkrili su u studiji iz 2023. godine da dobra razina kardiokondicije u mladosti može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta raka kasnije u životu do 42 posto.

Ne konzumira dodatke prehrani

Landau je rekao da, iako je nekoliko studija pokazalo da kurkuma, zeleni čaj i vitamin D mogu biti korisni za prevenciju raka, potrebno je provesti više istraživanja kako bi se definitivno dokazalo da bilo koji dodaci prehrani mogu spriječiti rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzimanje dodataka prehrani, također, može imati nuspojave. To je pokazalo istraživanje u kojem je utvrđeno da žene koje su uzimale dodatke vitamina D i kalcija imaju sedam posto manji rizik od smrti od raka dojke, ali šest posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, potencijalno zbog nakupljanja kalcija u koronarnim arterijama.

Landau ne uzima dodatke osim proteinskog praha nakon "teškog treninga". "Vjerujem da je najbolji izvor nutrienata hrana koju jedemo, a ne dodaci prehrani koje uzimamo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne puši

"Postoji jaka veza između pušenja i razvoja raka pluća ili mjehura", rekao je Landau.

Devet od deset smrti od raka pluća uzrokovano je pušenjem cigareta ili pasivnim izlaganjem dimu, a pušenje, također, može spriječiti tijelo da ubije stanice raka, istaknuli su u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Oglas koji se ne propušta: Traži se šetač ovih ljupkih životinja četvrtastog izmeta

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo