Profesorica Mimi Tang s australskog Murdoch Chlidren's Research Institute razvila je probiotik koji sadrži protein kikirikija pod nazivom "lactobacillus rhamnosus". On se otprije povezuje sa sprečavanjem alergijskih reakcija. Jedna grupa djece konzumirala ga je jedanput dnevno tijekom godinu i pol dana, a druga grupa ga je dobivala rijetko.
Učinak traje do četiri godine
Tang i kolege su ustanovili da i mjesec dana nakon prestanka uzimanja probiotika kod više od 80 posto djece koja su ga redovito konzumirala nije zabilježena alergijska reakcija.
Isto je testiranje prof. Tang provela i nakon četiri godine te ustanovila da se kod čak 70 posto djece i dalje nije razvila alergijska reakcija.
"Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je probiotik učinkovit na način da omogućuje dugoročnu toleranciju na alergene sastojke kikirikija, do četiri godine nakon što se prestane konzumirati. Dvije trećine sudionika istraživanja i dalje je bez posljedica moglo redovito jesti kikiriki", kazala je, podsjetivši da se broj alergija na hranu u zadnjih 20 godina utrostručio. Na razne vrste hrane u svijetu je danas alergično oko 250 milijuna ljudi.
Jedna od najtežih alergija
Jedna od najtežih, koja nerijetko završi smrću je upravo alergija na kikiriki, koji može biti skriven u raznim namirnicama i jelima.
Australski znanstvenici ovim su istraživanjem željeli ustanoviti mogu li njegovi rezultati poboljšati kvalitetu življenja djece alergične na hranu.
"Važnost rezultata ovog istraživanja je u tome da su i alergična djeca mogla konzumirati kikiriki poput djece koja na tu namirnicu nisu alergična te održati takvo stanje organizma i do četiri godine. Ovo je velik korak naprijed u otkrivanju učinkovitog liječenja alergija na hranu u zapadnome društvu", istaknula je Tang.
Rezultati australskog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu "The Lancet Child and Adolescent Health".