Skriveni zdravstveni razlozi noćnog buđenja

shimmer fallback

Problemi sa srcem, dijabetes ili masna prehrana neki su od neočekivanih razloga noćnog buđenja. Razmotrite što još tijelo može signalizirati noćnim buđenjem.

30.7.2013.
13:44
Play logo

Noću nas najčešće bude buka ili nemirni supružnik, no u nekim slučajevima i ne tako očite zdravstvene komplikacije mogu biti razlog buđenja, rekao je dr. Neil Stanley, britanski stručnjak za zdrav san.

Većina nas se tijekom noći nesvjesno budi mnogo puta na par sekundi. Dr. Stanley smatra da se tijelo tako uvjerava da je okolina u kojoj spavamo sigurna za nastavak sna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, probuditi nas mogu i neki lijekovi, kao što su oni za snižavanje krvnog tlaka, ili unutarnji zdravstveni problem:

Grčevi

Do grčeva može dovesti premasna hrana ili statini. No mogu biti i posljedica trudnoće ili pretjeranog vježbanja. Naime, u oba slučaja se smanjuje razina minerala, kao što su kalcij i magnezij, koji su potrebni za dobro funkcioniranje mišića. Grčevi mogu biti i posljedica loše cirkulacije, posebno ako se oštete arterije koje opskrbljuju krv u noge. Oštećenje arterija može nastati zbog taloženja masti ili nagomilavanja šećera, kao što je slučaj kod dijabetesa. I sindrom nemirnih nogu može biti uzrok pojave grčeva.

Topli tuš i čaša vode, te istezanje prije spavanja mogu pomoći smanjiti rizik od grčeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadihanost

Mogući uzročnici mogu biti astma koja se javlja noću (i popratni kašalj) i srčana bolest. Pokušajte izbjegavati situacije ili stvari koje izazivaju napadaje, poput perja. Liječnik vam može propisati lijekove koji će otvoriti zračne puteve. Slabo srce potiče nakupljanje tekućine u plućima, tako da i to može biti mogući razlog. Svakako posjetite liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbunjenost

Mogući uzročnik može biti i apneja u snu. U biti, riječ je o buđenju iz dubokog sna zbog kojeg ne znamo gdje smo. Liječnici znaju da neki dijelovi mozga mogu ostati u fazi spavanja i kad se probudimo. Dakle, iako možemo ustati i govoriti, još nismo sasvim probuđeni.

Događa li se ovo često, možda je uzročnik apneja, kod koje dolazi do kratkog prekida disanja u snu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoći će prestanak pušenja, mršavljenje i manji unos alkohola.

Glavobolje

Mogući uzročnik buđenja mogu biti glavobolje koje se javljaju u točno određeno doba noći, obično između jedan i tri ujutro. Neki znanstvenici kažu da ispijanje kave u večernjim satima može pomoći. U slučaju jake boli liječnik vam može propisati tablete protiv boli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćne glavobolje mogu ukazivati da tijekom dana niste pili dovoljno tekućine. Tkivo oko mozga velikim je dijelom sastavljeno od vode, pa u slučaju dehidracije dolazi do stiskanja i stvaranja pritiska na mozak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se budite zbog boli u vilici, mogući uzročnik je škrgutanje zubima. Ljudi koji puše i piju puno alkohola češće pate od ove pojave. Nabavite štitnik za zube i imat ćete ljepši san i zube.

Bol u leđima

Loš, pretvrd ili premekan madrac ili infekcija mogu biti uzrok buđenja. Imajte na umu da se madrac treba mijenjati najmanje svakih osam do 10 godina. I spavanje s previše jastuka može izazvati napetost u vratu i donjem dijelu lađa. Najbolji položaj za spavanje je onaj u kojem jedan jastuk imate ispod vrata, a drugi ispod koljena.

I artritis može izazvati buđenje jer je upalni proces aktivniji noću. Dobro bi bilo popiti protuupalni lijek prije spavanja. Upala, pa čak i tumor mogu biti i na diskovima kralježnice. Ako vas budi jaka bol, obratite se liječniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kašljanje

Povrat kiseline iz želuca može biti mogući uzročnik jer dolazi do iritacije grla. Gubitak naslaga sala može umanjiti problem. Dobra ideja je ne jesti barem dva sata prije spavanja. Imajte na umu i da ne večerate tešku hranu jer obilan, mastan obrok se prerađuje u želucu duže, i po šest sati. I spavajte podignute glave, tako ćete smanjiti šanse za povratak kiseline.

Noćne more

Mogući uzročnik noćnih mora mogu biti i neki lijekovi, poput antidepresiva ili beta-blokera.

Okreće vam se soba?

Ako niste pijani ili pod utjecajem narkotika, osjećaj da se 'soba okreće oko vas' može biti posljedica infekcije. Javlja se češće kod žena starijih od 50, a do toga dovodi mikroskopski fragment kalcija iz unutarnjeg uha (najčešće zbog infekcije) koji dolazi do tekućinom punog kanala srednjeg uha. U tom slučaju dolazi do poremećaja osjećaja ravnoteže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spavanje na leđima na dva jastuka može pomoći. Ako se probudite s vrtoglavicom, ne zatvarajte oči nego upalite blago svjetlo, a zatim se koncentrirajte na neki predmet na par minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znojenje

Previše alkohola ili neravnoteža hormona mogu dovesti do noćnog preznojavanja. No, možda je riječ o nuspojavi upotrebe antidepresiva. Kod žena ovaj problem uzrokuje i manjak estrogena, a kod muškaraca manjak testosterona. U vrlo rijetkim slučajevima srčani problemi ili rak također mogu uzrokovati noćno preznojavanje.

Žeđ

Noćna žeđ može biti posljedica stanja povezanih s dijabetesom tipa 1 ili 2. Tijelo nije u stanju regulirati razinu vode jer mu nedostaje antidiuretičkih hormona. Simptomi se noću pogoršavaju. No postoji i jednostavno objašnjenje – spavate otvorenih usta.

Play logo

Potreba za pražnjenjem mjehura

Povećana prostata, starost i slab mjehur mogući su uzročnik noćnog buđenja zbog potrebe odlaska na zahod. Svakako konzultirajte urologa. Mogući razlozi mogu biti i bubrežni kamenac ili rak.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo