Skandinavska Sense dijeta nudi novi način gubitka i zadržavanja kilograma. Prestanite zbrajati kalorije i neprestano vagati hranu. Prestanite izbjegavati masnoće i jesti dosadne obroke. Ionako je malo dijeta koje rezultiraju trajnim gubitkom kilograma. Skandinavska Sense dijeta nudi alternativu – provjeren i testiran način prehrane utemeljen na zdravome razumu. Način prehrane kojim se stari kilogrami neće vratiti.
Suzy Wengel, autorica dijete, svojom je metodom smršavjela 40 kilograma. Suzy ima četrdeset godina, nutricionistica je i majka je petero djece. Isprobajte recepte iz knjige:
Špageti i mesne okruglice s tikvicom
UMAK OD RAJČICA (vrijeme pripreme oko 40 minuta):
- 2 češnja češnjaka
- ½ luka
- ¼ svježe ljute papričice (opcija)
- 1 žličica maslinova ulja
- ½ žličice mljevene paprike
- ½ konzerve pelata sol i papar po želji
MESNE OKRUGLICE:
- 150 g miješane mljevene svinjetine i junetine, najviše 7% masnoće
- 1 žlica krušnih mrvica
- 1 malo jaje
- ½ šake peršina, nasjeckanoga
- 1 žličica suhoga origana
- ½ žličice soli
- 1 žličica maslinova ulja za pečenje
PRILOG:
- 25 g špageta
- ½ tikvice
- 20 g ribanoga parmezana
- cvjetovi dragoljuba ili peršin za ukras
Sitno narežite češnjak, luk i ljutu papričicu, ako je upotrebljavate. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite ih dvije minute. Dodajte mljevenu papriku i pržite još minutu, a zatim dodajte pelate. Začinite solju i paprom. Neka sve zajedno polako kuha dok pripremate mesne okruglice. Pomiješajte sastojke za okruglice i oblikujte ih u loptice veličine oraha. Pržite ih u maslinovu ulju 10 minuta, protresajući povremeno tavu da ravnomjerno posmeđe. Špagete skuhajte prema uputama.
Tikvicu narežite na kockice, a možete je i naribati, pa je
dodajte umaku od rajči- ce 3 minute prije nego što je spreman za
posluživanje.Sve rasporedite na tanjur, najprije špagete, zatim
umak od rajčice i naposljetku mesne okruglice. Pospite parmezanom
i
po želji ukrasite.
(Foto: Promo)
Marinirani odrezak odrezak sa šampinjonima i vrhnjem
VRIJEME PRIPREME oko 25 minuta.
NAPOMENA: Ako možete, odrezak dva sata marinirajte u
hladnjaku ili preko noći.
MARINADA I MESO:
- 1 žlica nerafiniranoga ili mekoga smeđeg šećera
- 2 žlice umaka od soje
- ½ žlice čili pahuljica ili papričice malo papra
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 flam (oko 150 g)
ŠAMPINJONI:
- 2 šampinjona
- ½ poriluka
- 1 žličica maslinova ulja
- 60 ml slatkoga vrhnja (38% m.m.)
- ½ kocke povrtnoga temeljca razmućenoga u 100 ml vrele vode
- ½ žlice sušenoga estragona sol i papar po želji
Izmiješajte sastojke za marinadu. Stavite flam i marinadu u vrećicu za sendvič, čvrsto je zatvorite i u hladnjaku marinirajte najmanje 2 sata. Narežite šampinjone i poriluk. Pržite šampinjone na maslinovu ulju 10 minuta i zatim dodajte poriluk. Umiješajte vrhnje i temeljac i pustite da vrije10-15 minuta. Začinite estragonom, solju i paprom. Pržite flam 6-8 minuta sa svake strane. Stavite ga sa strane dok ne završite mješavinu sa šampinjonima. Uz komade flama servirajte šampinjone i salatu.
Pečeni losos u umaku od limuna
Vrijeme pripreme oko 20 minuta
PEČENI LOSOS:
- 130 g lososa prstohvat grube soli
- ½ češnja češnjaka, protisnutoga
- 1 limun, narezan
UMAK OD LIMUNA:
- 20 g majoneze
- 50 ml tekućega jogurta
- 2 žličice limunova soka prstohvat soli
PRILOG:
- 100 g mladoga krumpira
- 50 g tikvica
- 75 g mrkve
- 50 g crvene paprike
- 1 žličica maslinova ulja klice graška za ukras
Losos začinite solju i češnjakom. Stavite kriške limuna na dno vatrostalne posude i na njih lososa. Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 ºC, dok losos ne omekša. Krumpir skuhajte. Umutite umak od majoneze, jogurta, limunova soka i soli. Tikvicu, mrkvu i papriku narežite na štapiće i ispržite ih u maslinovu ulju. Poslužite losos s krumpirom, umakom od limuna i prženim povrćem. Ukrasite klicama graška.
Pročitajte još:
- Treba sve jesti umjereno? Evo zašto nas to pravilo zapravo deblja
- Koja je bolja, mediteranska ili japanska dijeta?
- Odlučili ste se za ketogenu dijetu? Izbjegnite nuspojave uz ova tri nutrijenta
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!