Šipak – najljekovitije voće na svijetu

shimmer fallback

Šipak, hranjivo voće bogato antioksidansima, oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje.

11.11.2012.
18:56
Play logo

Mnoge su studije potvrdile da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav, piše na stranici alternativa-za-vas.com.

Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta šipka, od kojeg najčešće konzumiramo čaj ili pekmez, može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola. Znanstvenici smatraju da bi mogla smanjiti rizik od srčanih bolesti kod pretilih osoba za 17 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz korist za srce i krvne žile, sastojci šipka inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora.

Šipak je također pun vitamina C te se smatra da odličnim sredstvom protiv upalnih procesa, a odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti, a bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja. Vraća elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida.

Play logo

Uza sve nabrojeno, sok od šipka poboljšava erektilnu funkciju te podiže kvalitetu spermija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena šipka u domaćinstvu je velika, od njega se mogu pripremiti želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, likeri, vino, ocat i čaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo