ČUDO ŽIVOTA

PRVI OD 3 MILIJARDE OTKUCAJA: Ljudsko srce počinje kucati 16. dan nakon začeća

Naša srca će tijekom prosječnog života otkucati tri milijarde puta, ali do danas nije najjasnije kako proces njegovog rada zapravo počinje. Ranije studije ukazivale su na to da naša pumpa krvi počinje raditi 21. dana života, ali čini se da nismo bili u pravu…

Znanstvenici s Oxforda došli su do zaključka da srce embrija počinje kucati  16 dana nakon začeća. Promatranje početka funkcioniranja kardiovaskularnog sustava embrija zahtjevan je i kompliciraan posao, tako da se za proučavanje koriste embrijima miševa.

Stručnjaci su do sada smatrali da embrij miševa počinje pumpati krv osmog dana nakon začeća, što odgovara čovjekovom embriju starom 21 dan, u kojem primitivno srce ima oblik cijevi piše Scientist Live.

ZNANSTVENO OTKRIĆE: Ovo je iznenađujući način na koji majčino okruženje utječe na fetus

Srčani srp

Ipak, najpreciznije istraživanje razvoja mišijeg srca pokazalo je da srce počinje kucati već sedmog dana, što odgovara 16. danu razvoja ljudskog embrija. U tom stadiju razvoja u embriju se razvija tzv. srčani srp.

“Otkrivanjem detalja o ranoj fazi razvoja srca možemo shvatiti kako se stvaraju srčani problemi, a to nas približava spoznaji načina sprečavanja njihovog nastanka još u trudnoći”, objasnio je Paul Riley s Oxforda.

Kako bi registrirali rad srca u tako malom tijelu znanstvenici su pratili kretanje molekula kalcija koji igra važnu ulogu u biokemiji miševa, čovjeka, ali i većine drugih bića na planeti. Konkretno, ion kalcija igra ključnu ulogu u radu mišića srca.

STIŽU BEBE BEZ MAJKE! Revolucionarni eksperiment znanstvenika prkosi prirodi, omogućit će dvojici muškaraca da imaju dijete

Kucanje je ključno za razvoj srca

Znanstvenici su dokazali da je početak kucanja bitan za pravilni razvoj srca u ranoj fazi i da ključnu ulogu u tome igra bjelančevina nazvana NCX1, koja stvara kalcijeve signale potrebne za nastanak otkucaja.

Profesor sir Nilesh Samani, medicinski direktor Britanske zaklade srca, koja je financirala istraživanje, kaže: “Ovo istraživanje opisuje neke od najranijih faza u razvoju kucanja srca, prepoznaje neke od ključnih molekula uključenih u taj proces i pokazuje da pokretanje kucanja samo po sebi ima utjecaj na daljnji razvoj srca”.

“Takva temeljna istraživanja su bitno u razumijevanju i, konačno, u prevenciji bolesti koje utječu na srce”, dodao je.

 

Povratak na Net.hr