Znanstvenici su ispitivali prehranu ljudi s i bez astme. Došli su do zaključka da ljudi s manje zdravom prehranom, koja dovodi do upalnih procesa u tijelu, imaju veću vjerojatnost dobiti astmu od onih sa zdravijom prehranom. A među onima koji već imaju astmu, oni s najgorom prehranom imaju i najgore simptome.
I kako točno zašećerena, masna hrana - za koju se zna da uzroku upale u tijelu - utječe na našu sposobnost disanja? 'Upalni procesi se događaju kada se tijelo pokušava zaštiti od ozljeda', kaže dr. Lisa Wood, voditeljica istraživanja i prehrambena biokemičarka sa Sveučilišta Newcastle. 'Kada konzumiramo prekomjerne količine zasićene masnoće, na njih imunološke stanice našeg tijela reagiraju na isti način kao na neprijateljske patogene - ispuštaju protupalne kemikalije koje mogu oštetiti organe kao što su pluća.'
S obzirom da te upalne kemikalije utječu na većinu glavnih organa - ne samo na pluća - nije ni čudo da loša prehrana može doprinijeti svemu, od srčanih bolesti do dijabetesa. No, baš kao što nezdrava hrana može naštetiti tijelu, zdrava ga može popraviti: prethodna istraživanja pod vodstvom dr. Wood pokazala su da prehrana bogata voćem i povrćem može smanjiti napadaje astme.
Smatrajte ovo još jednim jako dobrim razlogom da se odreknete brze hrane bogate šećerom, zasićenih masnoća i transmastima.