BOLJA PROBAVA /

Ove namirnice pomažu u prevenciji bolesti vitalnog organa. Imamo i popis zabranjenih

Image
Foto: Shutterstock

Pravilna prehrana ključna je za održavanje zdrave gušterače

17.1.2025.
20:30
Shutterstock
VOYO logo

Zdravlje gušterače od iznimne je važnosti za cjelokupno funkcioniranje ljudskog organizma, posebice kada je riječ o pravilnoj probavi hrane i regulaciji razine šećera u krvi. Ovaj vitalni organ igra ključnu ulogu u našem metabolizmu, proizvodeći enzime neophodne za razgradnju hrane i hormone poput inzulina koji kontroliraju razinu glukoze. Pravilna prehrana nije samo preporuka, već nužnost kada govorimo o održavanju zdravlja gušterače. Prehrana može značajno doprinijeti optimalnom funkcioniranju gušterače i istovremeno djelujući preventivno protiv potencijalnih zdravstvenih problema.

Prehrana za gušteraču

Budući da je gušterača tako blisko povezana s probavnim procesom, na nju utječe ono što jedete. U slučajevima akutnog pankreatitisa, upalu gušterače često pokreću žučni kamenci ili druge blokade u njenom odvodnom sustavu. Kod kroničnog pankreatitisa upala je dugotrajna i ne zacjeljuje se u potpunosti. To može utjecati na vašu sposobnost apsorpcije hranjivih tvari iz hrane. Pravilna prehrana ključna je za održavanje zdrave gušterače. Uz navedene namirnice i pridržavanje osnovnih pravila, možete značajno doprinijeti zdravlju ovog važnog organa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MEDITERANSKA PREHRANA /

Glasi za jednu od najzdravijih dijeta na svijetu. Pripremili smo dvotjedni jelovnik

Image
MEDITERANSKA PREHRANA /

Glasi za jednu od najzdravijih dijeta na svijetu. Pripremili smo dvotjedni jelovnik

Gušterača preferira hranu bogatu antioksidansima, poput tamnog lisnatog povrća, crvenog bobičastog voća, borovnica, slatkog krumpira, grožđa, mrkve, oraha i nara, koji su vrlo korisni za njezino zdravlje. S druge strane, avokado, maslinovo ulje, masnu ribu, orašaste plodove i sjemenke treba konzumirati u umjerenim količinama. Mediteranska prehrana predstavlja odličan izbor, posebno tijekom oporavka od blažeg oblika akutnog pankreatitisa.

Image
Foto: Shutterstock

Bobičasto voće

  • Borovnice: Bogate antioksidansima koji sprječavaju oštećenje stanica i smanjuju upalne procese
  • Trešnje: Sadrže POH (perilil alkohol), spoj koji pomaže u prevenciji karcinoma gušterače
  • Grožđe: Crveno grožđe sadrži resveratrol koji štiti stanice gušterače

Zeleno povrće

  • Špinat: Bogat vitaminima B skupine i željezom, štiti gušteraču
  • Brokula: Sadrži flavonoide apigenin i luteolin koji pomažu u zaštiti stanica gušterače
  • Blitva: Pruža važne nutrijente za zdravlje probavnog sustava

Nemasni proteini

  • Piletina bez kože: Lako probavljiv izvor proteina koji ne opterećuje gušteraču
  • Tofu: Odličan izvor proteina s niskim udjelom masti
  • Bijela riba: Sadrži omega-3 masne kiseline i lako je probavljiva

Zdrave masnoće

  • Maslinovo ulje: Koristiti umjereno, do 20g dnevno
  • Orašasti plodovi: Konzumirati u manjim količinama kao izvor zdravih masti
  • MCT ulja: Posebno korisna za osobe s kroničnim problemima gušterače

Probiotici

  • Jogurt: Nemasni jogurt s aktivnim kulturama poboljšava probavu
  • Kefir: Pomaže u održavanju zdrave crijevne flore

Začini i dodaci

Koje namirnice izbjegavati za zdravlje gušterače?

Hrana koja šteti gušterači uglavnom je ona bogata zasićenim mastima, rafiniranim šećerima i visokoprerađenim sastojcima. Evo popisa namirnica koje treba izbjegavati i zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masna i pržena hrana

Teška i masna hrana povećava opterećenje na gušteraču jer mora proizvoditi više enzima za probavu masnoća. Pržena hrana, poput pomfrita ili pohanih jela, dodatno iritira gušteraču i može pogoršati upalne procese.

Rafinirani šećeri i slatkiši

Hrana bogata šećerom, poput kolača, keksa i gaziranih pića, doprinosi povećanju razine glukoze u krvi. Gušterača tada mora proizvoditi više inzulina kako bi regulirala šećer, što je posebno štetno ako je već oslabljena.

Crveno meso i mesne prerađevine

Crveno meso i proizvodi poput kobasica i slanine bogati su zasićenim mastima koje povećavaju upalne procese i opterećuju gušteraču.

Alkohol

Alkohol je jedan od glavnih uzročnika akutnog i kroničnog pankreatitisa. Oštećuje stanice gušterače i povećava rizik od upale i trajnih oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoko prerađena hrana

Proizvodi poput instant juha, grickalica, fast fooda i konzervirane hrane često sadrže visoke razine soli, umjetnih aditiva i nezdravih masti koji dodatno opterećuju gušteraču.

Gazirana pića i voćni sokovi s dodanim šećerima

Povećavaju razinu šećera u krvi i time zahtijevaju povećanu proizvodnju inzulina, što može iscrpiti gušteraču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punomasni mliječni proizvodi

Bogati su zasićenim mastima koje je teško probaviti, što može izazvati iritaciju i dodatno opterećenje gušterače.

POGLEDAJTE VIDEO: U 25 godina u KB Merkur transplatirane 1772 jetre, 930 bubrega, 150 gušterača: 'Među 5 najboljih smo na svijetu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo