Većina ljudi upoznata je s činjenicom da je alkohol opasan za zdravlje jetre. Međutim, mnogi drugi prehrambeni proizvodi opasniji su za jetru od alkohola, prenosi Onlymyhealth. U nastavku donosimo popis hrane i pića koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju jetre.
Masna jetra je stanje koje karakterizira nagomilavanje viška masti u jetri. Tada dolazi do prekomjerne akumulacije triglicerida u obliku masnih kapljica u stanicama jetre.
Održavanje zdravlja jetre ključno je za različite tjelesne procese, s obzirom na to da pomaže pri pretvaranju masti u energiju, transportiranju hormona, lijekova te masnih kiselina kroz tijelo, uklanjanju otrovnih tvari i održavanju zdrave razine šećera u krvi.
Dodani šećeri
Prekomjeran unos dodanih šećera, koji se nalazi u pekarskim proizvodima, slatkišima i zaslađenim napicima, može uzrokovati nealkoholnu bolest masne jetre. U slučajevima kad je jetra preopterećena količinom šećera, višak se pretvara u šećer te dolazi do oštećenja jetre.
Zasićene masne kiseline
Hrana bogata zasićenim mastima, primjerice crveno meso i punomasni mliječni proizvodi, mogu podići razinu kolesterola i uzrokovati bolest jetre. Također, zasićene masti mogu dovesti do ciroze jetre.
Nezasićene masne kiseline (trans masti)
Trans masti se nalaze u djelomično hidrogeniranim uljima te podižu razinu razinu kolesterola. Trans dijeta od svih dijeta najviše doprinosi razvoju jetrene steatoze, odnosno masnoj jetri.
Gazirani sokovi
Gazirani sokovi nerijetko sadrže veliku količinu dodanih šećera i fosforne kiseline. Redovita konzumacija sokova povezana je s povećanim rizikom od nealkoholne bolesti jetre, inzulinske rezistencije te upale.
"Stopa smrtnosti od kroničnih bolesti jetre iznosila je 19,8 na 100 tisuća osoba godišnje kod žena koje su konzumirale jedan ili više gaziranih pića dnevno, u usporedbi sa 7,2 na 100 tisuća osoba godišnje kod žena koje su konzumirale tri ili manje gazirana pića mjesečno", rezultati su znanstvenog istraživanja iz SAD-a.
Brza hrana
Brza hrana nerijetko sadrži visoke razine nezdravih masti, natrija te kalorija. Redovita konzumacija može dovesti do pretilosti i nakupljanja masti u jetri.
Visoko fruktuzni kukuruzni sirup
Ovakav se sirup često nalazi u prerađenoj hrani i zaslađenim napicima. Njegova prekomjerna konzumacija povezana je s upalom jetre i inzulinskom rezistencijom.
Rafinirane žitarice
Hrana od rafiniranih žitarica, kao što su bijeli kruh i bijela ruža, može povećati razinu šećera u krvi što naposljetku vodi do inzulinske rezistencije, odnosno oštećenja jetre.
POGLEDAJTE VIDEO: Strina Marija o Milanoviću: 'Dočekat ćemo ga janjem, arambašićima, pekom...'