ČESTO IH KONZUMIRAMO /

Ovi prehrambeni proizvodi opasniji su za zdravlje jetre od alkohola

Image
Foto: Shutterstock

Velik broj proizvoda može ozbiljno naštetiti jetri, a mnogo njih konzumiramo vrlo često

30.12.2024.
21:45
Shutterstock
VOYO logo

Većina ljudi upoznata je s činjenicom da je alkohol opasan za zdravlje jetre. Međutim, mnogi drugi prehrambeni proizvodi opasniji su za jetru od alkohola, prenosi Onlymyhealth. U nastavku donosimo popis hrane i pića koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju jetre.

Image
Foto: Shutterstock

Masna jetra je stanje koje karakterizira nagomilavanje viška masti u jetri. Tada dolazi do prekomjerne akumulacije triglicerida u obliku masnih kapljica u stanicama jetre.

Održavanje zdravlja jetre ključno je za različite tjelesne procese, s obzirom na to da pomaže pri pretvaranju masti u energiju, transportiranju hormona, lijekova te masnih kiselina kroz tijelo, uklanjanju otrovnih tvari i održavanju zdrave razine šećera u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodani šećeri

Prekomjeran unos dodanih šećera, koji se nalazi u pekarskim proizvodima, slatkišima i zaslađenim napicima, može uzrokovati nealkoholnu bolest masne jetre. U slučajevima kad je jetra preopterećena količinom šećera, višak se pretvara u šećer te dolazi do oštećenja jetre.

Image
BRZO I JEDNOSTAVNO /

Ostalo vam je hrane od blagdana? Napravite pizzu od starog kruha na tri načina

Image
BRZO I JEDNOSTAVNO /

Ostalo vam je hrane od blagdana? Napravite pizzu od starog kruha na tri načina

Zasićene masne kiseline

Hrana bogata zasićenim mastima, primjerice crveno meso i punomasni mliječni proizvodi, mogu podići razinu kolesterola i uzrokovati bolest jetre. Također, zasićene masti mogu dovesti do ciroze jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Nezasićene masne kiseline (trans masti)

Trans masti se nalaze u djelomično hidrogeniranim uljima te podižu razinu razinu kolesterola. Trans dijeta od svih dijeta najviše doprinosi razvoju jetrene steatoze, odnosno masnoj jetri.

Gazirani sokovi

Gazirani sokovi nerijetko sadrže veliku količinu dodanih šećera i fosforne kiseline. Redovita konzumacija sokova povezana je s povećanim rizikom od nealkoholne bolesti jetre, inzulinske rezistencije te upale.

Image
Foto: Shutterstock

"Stopa smrtnosti od kroničnih bolesti jetre iznosila je 19,8 na 100 tisuća osoba godišnje kod žena koje su konzumirale jedan ili više gaziranih pića dnevno, u usporedbi sa 7,2 na 100 tisuća osoba godišnje kod žena koje su konzumirale tri ili manje gazirana pića mjesečno", rezultati su znanstvenog istraživanja iz SAD-a.

Brza hrana

Brza hrana nerijetko sadrži visoke razine nezdravih masti, natrija te kalorija. Redovita konzumacija može dovesti do pretilosti i nakupljanja masti u jetri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Visoko fruktuzni kukuruzni sirup

Ovakav se sirup često nalazi u prerađenoj hrani i zaslađenim napicima. Njegova prekomjerna konzumacija povezana je s upalom jetre i inzulinskom rezistencijom.

Rafinirane žitarice

Hrana od rafiniranih žitarica, kao što su bijeli kruh i bijela ruža, može povećati razinu šećera u krvi što naposljetku vodi do inzulinske rezistencije, odnosno oštećenja jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Strina Marija o Milanoviću: 'Dočekat ćemo ga janjem, arambašićima, pekom...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
djevojke sunca
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo