PRIJETI LI VAM RANA SMRT? / Nova metoda koja daje odgovor na jednu od najvećih životnih zagonetki

Nesrazmjer između moždane starosti i vaših stvarnih godina indikator je budućih problema kognitivnog i tjelesnog zdravlja.

1.5.2017.
8:00
giphy
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Britanski znanstvenici složili su računalo koje će donijeti odgovor na jednu od najvećih životnih zagonetki - kada ćemo umrijeti? Stručnjaci s Imperial Collegea u Londonu razvili su metodu prepoznavanja stanja i volumena moždanog tkiva koje će ljudima odrediti moždanu starost i iz toga izvući niz bitnih zaključaka o zdravlju i životu pojedine osobe.

Testiranje na starijim sudionicima istraživanja pokazalo da što je veća razlika između moždane starosti i stvarne dobi, veće su šanse da će doći do pogoršanja mentalnog i tjelesnog zdravlja te do rane smrti.

Ova tehnika, iako je još na klimavim nogama, s vremenom će jednostavnom magnetnom rezonancom pomoći otkriti tko je u opasnosti od pada kognitivnih funkcija i smrti prije 80. godine života.

'Otići ćete liječniku, napraviti sken mozga i on će vam reći - vaš mozak je 10 godina stariji no što bi trebao biti - te će vas savjetovati o promjenama koje trebate napraviti kako bi vam se stanje popravilo', kaže autor studije dr. James Cole.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali