POSTAVILA REKORD I ZBUNILA LIJEČNIKE / Lakše je pobijedila rak nego covid: Žena (47) je imala koronavirus ukupno 335 dana!

Pacijentica je bila imunosno oslabljena nakon uspješnog liječenja karcinoma krvi tri godine prije, zbog čega se nikako nije mogla riješiti koronavirusa u tijelu - iako više nije osjećala nikakve simptome covida

21.10.2021.
12:44
shutterstock

Utvrđeno je da je osoba koja je preživjela rak imala koronavirus najmanje 335 dana u najduljem ikad dokumentiranom slučaju covida-19 do sada, otkrila je nova studija.

Pacijentica, 47-godišnja žena koja nije imenovana, prvo je hospitalizirana zbog covida-19 u kampusu Nacionalnog instituta za zdravlje u Bethesdi, Marylandu, u proljeće 2020., izvijestio je Science News.

Nakon deset mjeseci, tijekom kojih je pokazivala blage ili nikakve simptome koronavirusa, njezini su liječnici otkrili da je i dalje pozitivna na virus, navodi se u studiji.

Genom sličan koronavirusu

Žena je bila imunosno oslabljena nakon uspješnog liječenja karcinoma krvi tri godine prije, zbog čega je imala niske razine B stanica koje proizvode antitijela, objašnjava se u nastavku.

Nastavila je dobivati pozitivne testove na koronavirus, za koje su njezini liječnici mislili da su lažno pozitivni detektirajući tek bezopasne dijelove virusa koji su ostali nakon uklanjanja infekcije, navodi se u studiji.

Kada je ženino virusno opterećenje ponovno poraslo ovoga ožujka, liječnici su sekvencionirali njezin genom. Utvrdili su da je vrlo sličan koronavirusu, koji je nosila deset mjeseci ranije i da nije sličan nijednom soju koji je tada cirkulirao u općoj populaciji.

Pacijentica je bolnički liječena i konačno je izliječila infekciju u travnju, 335 dana nakon prvog testiranja, piše u studiji. Sada je konačno imala višestruke negativne testove na covid-19, objavio je Science News.

Virus mutirao najmanje 30 puta

Studije poput ove pružaju informacije o bolesti covid-19 za osobe s oslabljenim imunosnim sustavom. Manje je vjerojatno da će ljudi s oslabljenim imunosnim sustavom snažno odgovoriti na covid-19 nakon dvije doze cjepiva, zbog čega bi bili ranjiviji na infekcije.

Američke regulatorne agencije odobrile su u kolovozu treću dozu cjepiva za osobe s oslabljenim imunosnim sustavom u nadi da će to ojačati njihov imunosni odgovor.

Ove vrste studija također pomažu znanstvenicima razumjeti kako se virus razvija. Na primjer, studija o ženi s HIV-om koja je imala koronavirus 216 dana pokazala je da je virus u njoj mutirao najmanje 30 puta.

Nalazi su objavljeni kao predtisak na MedRxivu ranije ovoga mjeseca te rad još uvijek nije recenziran.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali