NOVA NADA ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE / Stiže novo cjepivo s mrtvim koronavirusom. Testiranja pokazuju rezultate bolje od AstraZenece

Iz laboratorija su izvijestili da je treća faza testiranja, u kojoj je sudjelovalo 4012 odraslih u Britaniji, pokazala "pozitivne" rezultate cjepiva

19.10.2021.
19:37
Profimedia

Francusko-austrijski laboratorij Valneva izvijestio je da su njihovi testovi pokazali pozitivne rezultate za novo cjepivo protiv koronavirusa, piše Local.

Francuska Vlada je izvijestila da Europska unija još uvijek pregovara o kupnji cjepiva, dok je Velika Britanija odustala od ugovora o nabavi prošlog mjeseca. Taj ugovor s Velikom Britanijom bio je jedina narudžba Valneve.

Cjepivo sadrži mrtvi koronavirus

Iz laboratorija su izvijestili da je treća faza testiranja, u kojoj je sudjelovalo 4012 odraslih u Britaniji, pokazala "pozitivne" rezultate cjepiva, jer su ljudi razvili više neutralizirajućih antitijela nego kod britanskog cjepiva AstraZeneca. U ovom cjepivu nalazi se mrtva verzija koronavirusa koja ne izaziva bolest, ali potiče imuni sustav na razvijanje antitijela.

"Ovo je tradicionalniji pristup izradi cjepiva od onih koja se dosad koriste u Velikoj Britaniji, Europi i Sjevernoj Americi", kazao glavni istraživač sa Sveučilišta u Bristolu, profesor Adam Finn. "Ovi rezultati sugeriraju da je ovo cjepivo na tragu da odigra važnu ulogu u prevladavanju pandemije", rekao je Finn, izvijestili su iz Valneve.

Još nisu podnijeli zahtjev za odobrenje u EU

Nakon ove objave, dionice kompanije porasle su za 30 posto. Kompanija je izvijestila da je krenula u proces odobrenja u Velikoj Britaniji, a pripremaju i zahtjev za Europsku agenciju za lijekove. Francuska kompanija izvijestila je da rezultati pokazuju da je cjepivo učinkovito 95 posto, nije bilo težih oboljenja usprkos delta varijanti virusa koja se širi svijetom, piše BBC.

Iz kompanije se nadaju da će cjepivo, na temelju testiranja, biti odobreno za populaciju od 18 do 55 godina starosti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali