'NE ZNAČI DA NISU UČINKOVITA' / Zašto i oni koji su se cijepili umiru od Covida? Stručnjakinja sve jasno i slikovito objasnila: 'Problem nije u cjepivu...'

Doktorica je objasnila kako cjepiva za Covid-19 ne štite 100 posto, kao što nijedno cjepivo ne štiti 100 posto

19.10.2021.
9:51
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nekadašnji američki državni tajnik i načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga Colin Powell jučer je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Powell je bio potpuno cijepljen, a imao je 84 godine.

Zdravstveni dužnosnici sada se brinu kako će antivakseri i aktivisti protiv cjepiva iskoristiti Powellovu smrt kako bi ustvrdili da cjepiva ne djeluju.

Prevencija bolesti

"Moramo početi od znanosti i onoga što istraživanje pokazuje. Cjepiva protiv Covida-19 iznimno su učinkovita u sprječavanju bolesti, a osobito teških. Najnoviji podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da oni smanjuju vjerojatnost da će test biti pozitivan na Covid-19 za šest puta, a vjerojatnost smrti za 11 puta. To znači da ako ste cijepljeni, šest je puta manje vjerojatno da ćete dobiti Covid-19 od nekoga tko nije cijepljen. I imate 11 puta manju vjerojatnost da ćete umrijeti od Covida-19 u odnosu na necijepljenu osobu", kazala je medicinska analitičarka dr. Lean Wen za CNN.

Još jednom objašnjava kako cjepiva za Covid-19 ne štite 100 posto, kao što nijedno cjepivo ne štiti 100 posto. No, to ne znači da se ne moramo cijepiti i zaštititi.

Cjepivo predstavlja kabanicu

Napominje kako će stariji pojedinci više patiti od ove bolesti i onda i umrijeti. Posebno su ugroženi ljudi s oslabljenim imunosnim sustavom. General Powell pripada u tu kategoriju. Zato je to jedan od razloga što se booster doze preporučuju pogotovo osobama s umjerenom ili teškom imunokompromitacijom.

"Zamislite cjepivo protiv koronavirusa kao jednu iznimno dobru kabanicu. Vrlo dobro vas štiti od kiše. No, ako ste u grmljavinskoj oluji, a zatim dođe uragan, postoji mnogo veća šansa da ćete se smočiti. To ne znači da vam je kabanica neispravna. To znači da ste u lošem vremenu, a kabanica vas možda neće uvijek zaštititi. Ako ste u blizini velikog broja virusa, to povećava vaše šanse da se zarazite. Problem nije u cjepivu - nego u tome što je oko vas previše virusa. I zato je ključ cijepiti što veći broj ljudi", objašnjava doktorica Wen.

'Možete poduzeti sve potrebne korake da spriječite bolest'

No, kako uvjeriti antivaksere da je cjepivo dobro za njih i da bi se trebali zaštititi?

"Recimo da netko ima srčanu bolest. Postoje lijekovi za liječenje srčanih bolesti, ali nisu 100 posto učinkoviti - ništa nije. Samo zato što netko završi s pogoršanjem svoje bolesti i u bolnici, ne znači da lijekove nije vrijedno uzimati. Ili poslužimo se primjerom prevencije.

Recimo da netko tko se zdravo hrani i puno vježba ipak završi s visokim krvnim tlakom i dijabetesom. To ne znači da dijeta i tjelovježba nisu dobri. To samo znači da možete poduzeti sve potrebne korake da spriječite bolest, ali ponekad biste ipak mogli oboljeti", pojašnjava ova doktorica.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali