OPET NAS ČEKA POZNATI SCENARIJ / Korona opet masovno kola Europom: Četvrti val uzeo je maha, posebno je loše na Balkanu

Hrvatska je na dnu ljestvice procijepljenosti, izgledno je kako nas čeka velik broj zaraženih i preminulih, a onda i reakcija novim mjerama

21.10.2021.
11:29
Jurica Galoic/Pixsell

Četvrti val koronavirusa uzeo je maha i u Hrvatskoj, a ovih dana imamo najveći broj novih slučajeva od prosinca prošle godine. Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, u srijedu su zabilježena 3162 nova slučaja, dok su danas 3053 nova slučaja. Ministar zdravstava Vili Beroš kaže kako moramo biti oprezni, a spominju se i nove mjere, posebno vezane uz covid potvrde kojima bi se ograničio ulazak necijepljenima na pojedina zatvorena mjesta. "Sve je na stolu", kaže Beroš ne otkrivajući puno.

Ništa bolje nije niti u našem susjedstvu, gdje također muku muče s visokim brojkama.

Nakon najgorih brojki - najavili zatvaranje

Posebno zabrinjavajuće stanje posljednjih je dana u Latviji, kojoj je incidencija prema podacima worldometers.info u posljednjih tjedan dana 8105 na milijun stanovnika, što je najgore u Europi. Prema podacima sa stranice Our World in Data, zaključno s 19. listopada 2021., u Latviji je cijepljeno 55,96 posto, odnosno 50,68 posto ljudi cijepljeno je s obje doze.

Inače, zemlja je u ponedjeljak najavila novo četverotjedno zatvaranje kako bi pokušali usporiti širenje zaraze koronavirusom.

"Latvija je broj jedan u svijetu po stopi zaraze", rekao je ministar zdravstva Daniels Pavluts novinarima nakon hitnog sastanka vlade u ponedjeljak.

U razdoblju od 21. listopada do 15. studenoga, kada na snagu stupaju nove zabrane, dućani, restorani, škole i sve vrste zabave bit će zatvoreni, a otvorene će ostati samo nužne usluge, dodao je.

Za situaciju u Latviji državnici krive nisku stopu procijepljenosti, upozoravajući da je zbog toga u opasnosti i njihov zdravstveni sustav, a vlasti su najavile da će se nakon četvreotjednog zatvaranja mjere popustiti samo za one koji su cijepljeni.

Niska procijepljenost u jugoistočnoj Europi

Niska procijepljenost je rak-rana i na području Balkana, odnosno jugoistočne Europe, a prema podacima o procijepljenosti, Hrvatska se nalazi na donjem dijelu tablice, gdje je procijepljenost s obje doze ispod 45 posto. Ispod nas su Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija te Bosna i Hercegovina, a iznad nas su Slovenija i Mađarska. Daleko iznad nas, s druge strane, je Italija, u kojoj se već neko vrijeme bez covid potvrde ne može praktički nikamo.

Inače, u Italiji je cijepljeno 76,74 posto ljudi, od toga 70,28 posto s obje doze. Sedmodnevna incidencija na milijun stanovnika u Italiji je 296.

Tjedna incidencija na milijun stanovnika u Hrvatskoj je 2686. No, kod susjeda je stanje i gore: u Sloveniji je 3614, u Crnoj Gori 4180 dok je u Srbiji 5196, što je šesti najgori rezultat u Europi. O proširenju primjene covid potvrda razmišlja se i na našim prostorima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je u srijedu da je krizni stožer te zemlje donio odluku da od subote navečer u 22 sata na snagu stupaju covid propusnice.

"Od subote, 23. listopada, u 22 sata uvode se covid propusnice koje će važiti za sve zatvorene ugostiteljske objekte - barove, kafiće, klubove, restorane", kazala je Brnabić te istaknula da će komunalna policija i sve inspekcije oštro kontrolirati ne samo covid propusnice u zatvorenim ugostiteljskim objektima nego i poštivanje svih postojećih mjera u trgovinama, trgovinskim centrima i drugdje.

O covid potvrdama razmišlja se i u Sloveniji, gdje stanje također nije bajno, a čak se priča i o zatvaranju.

Premijer Janez Janša upozorio je početkom tjedna da ovako brzo širenje četvrtog vala epidemije vodi u novo zatvaranje društvenih i gospodarskih aktivnosti ako se tempo cijepljenja protiv Covida-19 bitno ne ubrza i ako se svi ne budu pridržavali propisanih protuepidemijskih mjera.

Šira primjena covid potvrda mogla bi uskoro biti i u Hrvatskoj. Podsjećamo, na veliko se već neko vrijeme priča da se razmatra uvođenje covid potvrda i za ulazak u trgovačke centre, čemu se trgovci oštro protive.

Visoka procijepljenost i mala incidencija

U samom vrhu procijepljenosti u Europi su Portugal, Island i Španjolska. U Portugalu je, primjerice, cijepljeno 88,28 posto stanovništva, od toga 86,38 posto cijepljeno je objema dozama. Sedmnodnevna incidencija na milijun stanovnika u Portugalu je 450, dok primjerice Španjolska ima još i nižu incidenciju - 285.

Skandinavske zemlje, Norveška, Finska i Švedska, potkraj rujna ukinule su sve epidemiološke mjere, kazavši da je u njihovim zemljama epidemija pod kontrolom. Prema Our World in Data, u Danskoj je cijepljeno 76,85 posto ljudi, od toga 75,65 posto s obje doze. Norveška je samo malo iza njih, sa 76,70 posto cijepljenjih, odnosno 67,86 posto potpuno cijepljenih osoba.

U Finskoj je cijepljeno 75,48 posto ljudi, od toga 67,13 posto s obje doze. Najmanju incidenciju ima Švedska koja od samog početka pandemije zagovara blage, gotovo nikakve mjere, a ona iznosi 307. Norveška ima incidenciju 525, dok Finska ima sedmodnevnu incidenciju 697 na milijun stanovnika.

Zanimljiva situacija je i u Izraelu, koji je s cijepljenjem počeo dosta rano. Naime, tamo je do sada cijepljeno 70,66 posto stanovništva, od toga 64,91 posto s obje doze. Sedmodnevna incidencija u Izraelu je 978.

Njemačka, koja je gotovo 19 mjeseci bila pod mjerama, prije nekoliko dana najavila je da bi potkraj studenoga moglo biti ukinuto nacionalno epidemiološko izvanredno stanje, koje je uvedeno na početku pandemije potkraj ožujka prošle godine. U Njemačkoj je cijepljeno 68,33 posto stanovništva, od toga 65,33 posto s obje doze.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali