Play ponuda

GUC PO GUC / Previše kole može prilično promijeniti vaše testise pa čak i proizvodnju hormona

Iako su prošla istraživanja pokazala da muškarci koji piju kolu imaju manje testosterona, kineska studija na miševima je pokazala da pijenje kole može povećati proizvodnju hormona, pa čak i same testise

26.2.2023.
8:27
Play ponuda

Studija je otkrila kako pijenje kole može dovesti do većih testisa i viših razina testosterona. Sveučilište Minzu u Kini pokušavalo je utvrditi utjecaj gaziranih pića na plodnost i spolne organe kod muškaraca.

Dali im samo kolu

Studija je promatrala tri skupine miševa – jednu koja je pila samo vodu, a ostale skupine su pile različite količine kole najpoznatijih proizvođača  tijekom 15 dana. Testovi na glodavcima uključivali su vaganje njihovih testisa i vađenje krvi. Testirani su prvi dan, kao i peti, sedmi, 10. i 15. dan. Brzo je otkriveno da su miševi koji su pili kolu,  u usporedbi s mješavinom kole i vode, imali značajnu promjenu.

Na primjer, miševi kojima je dana čista kola imali su višu razinu muškog hormona u usporedbi s grupom koja je pila vodu. Studija je zaključila: „Konzumiranje kole moglo bi pospješiti razvoj testisa i pojačati lučenje testosterona […] naša otkrića pružaju znanstvenu osnovu za potpuno razumijevanje učinaka gaziranih pića i njihovog mehanizma na razvoj i reprodukcijske funkcije ljudi, te kako oni imaju koristi u prevenciji disfunkcije prostate i raka.”

Ranije otkriven pogubni učinak

Međutim, to je u suprotnosti s prijašnjim studijama koje su ukazivale da slatki napici čine muškarce manje plodnima, umjesto više, kako je sugerirala nova studija. Prethodno istraživanje na 2500 muškaraca pokazalo je da su oni koji su pili litru kole dnevno imali 30 posto manje sperme od onih koji nisu pili nijednu.  No neka su istraživanja pokazala kako kofein može povećati razinu testosterona.

Play ponuda