Preosjetljivost zbog koje se debljamo

Zanimaju li vas testovi intolerancije na hranu i pomaže li primjena njihovih rezultata pri mršavljenju? Nutricionisti iz savjetovališta Vitaminoteka iznose svoje mišljenje.

18.5.2012.
14:07
VOYO logo

Iskustva osoba koje su provele eliminacijsku dijetu na temelju rezultata testa na intoleranciju pokazuju da eliminacija hrane koja izaziva preosjetljivost može dovesti do poboljšanja određenih simptoma. Ako patite od manjih zdravstvenih tegoba, poput osipa na koži, dišnih i gastrointestinalnih problema, glavobolja ili nekih drugih tegoba za koje niste utvrdili uzrok, test na intoleranciju bi Vam mogao biti od pomoći.

Imajte na umu da se testovi razlikuju s obzirom na broj namirnica koje ispituju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se tiče mršavljenja, studija objavljena 2005. godine nudi teoriju po kojoj je moguće da preosjetljivost na gluten kod manjeg broja ljudi uzrokuje nezasitan apetit, smanjuje sposobnost organizma da razgrađuje masne naslage te doprinosi razvoju rezistencije na leptin – hormona koji sudjeluje u slanju signala sitosti.

No što je zapravo intolerancija na hranu?

Tu se uglavnom ne misli na očitu alergiju na hranu kod kojeg IgE (Imunoglobulin E) antitijela reagiraju protiv proteina hrane. Intoleranciju na hranu daleko je teže uočiti, a zna biti i nepredvidljiva. Pojedina hrana u nekim slučajevima izaziva probavne tegobe, ali i neke, oku neprimjetne promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očitije su zapravo promjene tj. poboljšanja koje nastaju izostankom unosa ove hrane. Prekine li unos jedne ili više namirnica koje im štete, većina će osoba osjetiti zdravstvena poboljšanja. Gastrointestinalne tegobe se znaju prepoloviti. Ako vas kronično muče bolovi u želucu, zatvor, proljev ili nadutost, mogli biste napokon osjetiti olakšanje. Kod pojedinaca se znaju povući i kožni problemi kao što su akne, ekcem, psorijaza, svrbež i osipi.

Intolerancija na hranu zna se manifestirati i kao psihološka smetnja u vidu tjeskobe, letargije, depresije, umora, mučnine, a kod djece i kao hiperaktivnost. Nekima je problematična namirnica uzročnik glavobolja, migrena i slabosti. No nakon što se prekine unos hrane koju ne podnosimo, nestaju mnogi problemi, uključujući i respiratorne tegobe te problemi sa zglobovima, koji također mogu biti posljedica intolerancije na hranu.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo