Erektilne disfunkcije ne liječe se samo uz pomoć male, plave tablete. U stvari, nekoliko je čimbenika na koje treba prije obratiti pozornost i uz čiju promjenu je moguće postići velika poboljšanja.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu za seksualnu medicinu, čimbenici na koje se može utjecati, a koji mogu pomoći u liječenju erektilne disfunkcije su tjelesna težina, konzumacija alkohola i fizička aktivnost.

U ovom velikom australskom istraživanju analizirano je 765 muškaraca u dobi između 35 i 80 godina, s tim da je većina muškaraca bila starije doba. Ispitanici su odgovarali na pitanja uz pomoć upitnika koji su se ticali njihovih seksualnih želja, seksualnih aktivnosti i preferencija. Zatim je uz pomoć drugog upitnika ocijenjena njihova erektilna funkcija, s tim da su postavljena i općenita pitanja koja su se ticala njihove težine, konzumiranja alkohola, fizičke aktivnosti, depresije i spavanja.

Kad su ponovljena ispitivanja istih muškaraca pet godina poslije, znanstvenici su otkrili da je kod muškaraca koji su poboljšali svoje navike vezane uz zdravlje došlo i do poboljšanja u seksualnom funkcioniranju.

Premda je ovo istraživanje prvenstveno usredotočeno na starije muškarce, urolog iz New Yorka, Darius Paduch, ističe da se problemi s erekcijom učestalo javljaju i kod mlađih muškaraca. "Imam mnogo pacijenata u tridesetim i četrdesetim godinama kojima preporučujem da uvedu promjene u stil života."

Evo pet promjenjivih čimbenika koji mogu utjecati na bolji 'rad' u krevetu, ali i općenito muško zdravlje:

Težina

Pazite da održavate zdrav indeks tjelesne mase, jer muškarci s viškom kilograma imaju i puno nižu razinu testosterona.

Spavanje

Prvo na čemu se može uočiti da muškarac ima problema sa spavanjem jest nedostatak jutarnje erekcije. Pripazite da ne bolujete od apneje koja može utjecati na ciklus spavanja, ali i normalne cikluse erekcije koji se događaju tijekom noći.

Tjelovježba

Poznato je da žene koje vježbaju imaju bolji seksualni život od onih koje nisu u formi, no isto vrijedi i za muškarce. Uz to što ćete izgubiti višak kilograma i imati više energije, bolje ćete se osjećati i biti samouvjereniji, a i nakon vježbanja raste razina testosterona pa ćete brzo biti spremni za drugu vrstu vježbanja.

Prehrana

Možda biste mogli izbjeći večernje grickanje čipsa uz utakmicu. Smanjivanje kolesterola može pomoći u povećanju testosterona, tako da je pažljivo odabrana prehrana nužna za dobro seksualno funkcioniranje. Također, visoka razina šećera u krvi kod dijabetičara može utjecati na funkcioniranje živaca u penisu. U toj situaciji, jednostavan gubitak kilograma može pomoći s kontrolom šećera i povratkom signala u živce.

Konzumiranje alkohola

Malo alkohola može pomoći muškarcima s erektilnim disfunkcijama. Jedno do dva pića dnevno mogu smanjiti rizik od srčano-žilnih problema, glavnog uzroka nastajanja erektilnih disfunkcija. No, pripazite s pićem, jer prilikom testiranja životinja dokazano je da povećan unos alkohola može uzrokovati grčenje penisa što je suprotno od onog što treba činiti tijekom seksualnog odnosa.