Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

Pet zdravstvenih prednosti krumpira kojih uopće niste svjesni

Mnogi smatraju krumpire nezdravom, debljajućom namirnicom koju bi trebalo konzumirati u što manjoj količini. Evo zašto to nije istina!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Činjenica je da krumpire često jedemo uz majonezu, kiselo vrhnje ili pržene u ulju i tad nisu u preporučenom izdanju. No kad ih konzumirate kuhane ili pečene s korom, do izražaja mogu doći sve njihove dobre strane, koje su sljedeće:

Krcati su kalijem

Jedan veliki krumpir s korom sadrži 1.600 grama miligrama kalija, što je gotovo polovica preporučene dnevne doze kalija i gotovo četiri puta veća količina od one koju sadrži jedna banana, koja je poznata po tome što je 'bogata' kalijem.

Ne samo da kalij igra ključnu ulogu u hidrataciji i pri vježbanju, nego i snižava krvni tlak.

Bogati su vlaknima

Barem ako pojedete koru, koja se normalno može konzumirati nakon kuhanja ili pečenja. Veliki krumpir sadrži sedam grama dijetalnih vlakana, što je četvrtina preporučene dnevne doze, no zapamtite da bez kore sadrži tek jedan gram.

Prehrana bogata vlaknima pomoći će vam da se dulje osjećate siti (što znači da ćete manje grickati između obroka), ali će i smanjiti rizik od srčanog udara, sniziti kolesterol i pomoći u sprječavanju dijabetesa.

Sadrže dosta C vitamina

Možda nikad to ne biste rekli, ali kora jednog krumpira sadrži 29 miligrama C vitamina, što je gotovo polovica poželjne dnevne doze, te više od trećine količine koju sadrži naranča.

Iako se zbog unosa vitamina C nećete 'preko noći' riješiti prehlade, on je značajan antioksidans i pomaže pri zacijeljivanju rana.

Krumpiri su značajan izvor mangana

Možda niste baš upoznati s manganom, no to ne znači da vam on nije potreban. Mangan je ključan element u obradi bjelančevina, ugljikohidrata i kolesterola, te je uključen u jačanje kostiju.

Jedan veliki krumpir s korom sadrži 33% preporučene dnevne doze mangana.

Bogati su vitaminom B6

Ovaj vitamin obavlja mnogo 'pozadinskog rada', te naporno radi u očuvanju srčano-žilnih i probavnih funkcija, jačanju imuniteta, te mišićnog i živčanog sustava.

Također proizvodi bitne hormone u mozgu, a jedan veliki krumpir s korom dnevno pružit će vam čak 46% preporučene dnevne količine B6 vitamina.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike