Hipoglikemija, odnosno nizak šećer može dovesti do kratkoročnih problema kao što su pospanost i problemi s koncentracijom, ali i opasnijih, dugoročnih problema kao što su napadaji i koma. Srećom, postoje načini da se kontrolira šećer u krvi tako da ostane u optimalnim vrijednostima, a u tome može pomoći i pravilna prehrana, odnosno određene vrste namirnica.
Ove četiri namirnice pomažu da smanjite šećer u krvi: Birajte hranu koja ima određena tri sastojka
Američka nutricionistica Marry Sabbath navela je namirnice koje pozitivno utječu na razinu šećera u krvi. Saznajte koje su četiri najbolje namirnice za šećer te na koji način pomažu da se regulira glukoza.
1. Zob: Prema stručnjakinji, čije savjete je objavio portal "She Finds", da biste stabilizirali razinu šećera, morate u jelovnik uvrstiti hranu koja je bogata vlaknima. U ovakve namirnice ubraja se i zobena kaša, a Sabbath savjetuje kombiniranje s proteinima i zdravim mastima.
2. Zeleno lisnato povrće: Osim toga, navela je koje namirnice su od koristi kod povišenog šećera - lisnato povrće poput špinata i kelja ima sličan efekt.
"Kada se dodaju obroku koji ima više ugljikohidrata pa čak i kada se unose samostalno, ove zdrave masti će usporiti apsorpciju šećera i tako učiniti da se snizi razina šećera u krvi", kaže nutricionistica.
Održavanje zdrave razine šećera u krvi je od esencijalnog značaja za opće zdravlje i to iz nekoliko razloga. Ako vam je šećer u krvi konstantno previsok, to može dovesti do trajnog oštećenja bubrega, živčanog sustava, očiju i još mnogo toga.