OGLAS

Dobro za bebe, ali i mame / Otkrivena velika prednost dojenja za mamino srce - čak i desetljeće kasnije

Image
Foto: Thinkstock

Žene koje su dojile šest mjeseci imale su poboljšane markere kardiovaskularnog zdravlja čak desetljeće kasnije

1.3.2018.
13:20
Thinkstock
VOYO logo

Žene s normalnim krvnim tlakom tijekom trudnoće i koje su dojile svoje bebe barem šest mjeseci nakon rođenja, imale su bolje kardiovaskularne markere godinama kasnije, u usporedbi sa ženama koje nikada nisu dojile. Rezultat je to istraživanja prikazanog na 67. Znanstvenoj sjednici American College of Cardiology. Iste prednosti nisu zapažene kod žena koje su imale visok krvni tlak tijekom trudnoće.

Prijašnje su studije pokazale kratkoročne zdravstvene beneficije dojenja. Dok su neke studije pak gledale na ishode puno kasnije u životu, ova nova studija prva procjenjuje kako dojenje utječe na markere zdravlja srca kod mlađih i sredovječnih žena, oko desetljeća nakon što su dojile djecu. Studija pokazuje dokaze o prednostima dojenja kod žena s normalnim krvnim tlakom tijekom trudnoće i prva je koja posebno istražuje jesu li te prednosti vidljive i kod žena s visokim krvnim tlakom tijekom trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istraživanje dodaje dokazima da je dojenje važno ne samo za bebu, već i za majku", izjavila je Malamo Countouris, kardiologinja na Sveučilištu Pittsburgh i vodeća autorica studije. "Čini se da je dojenje kardioprotektivno kod tih žena ženama, što se očituje poboljšanim kolesterolom i markerima subkliničke kardiovaskularne bolesti".

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je uključila 678 žena koje su bile angažirane u više od 52 klinika diljem Michigana između 1998. i 2004. godine. Žene su u to vrijeme bile trudne. Zatim su sudjelovale u praćenju zdravstvene procjene sedam do 15 godina kasnije (nešto više od 11 godina u prosjeku).

Tijekom procjene praćenja, izvijestile su o tome koliko dugo su dojile nakon svake trudnoće, a istraživači su mjerili ženski krvni tlak, kolesterol, trigliceride i promjer i debljinu karotidne arterije. Ti čimbenici se obično koriste za procjenu rizika od srčanih bolesti jer pružaju rano upozorenje o potencijalnim problemima kod bolesnika koji još nemaju srčane bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati ukazuju na to da žene mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti dojenjem najmanje šest mjeseci nakon rođenja bebe.  Iako specifični fiziološki mehanizmi nisu poznati, Countouris je napomenula da je jedna hipoteza da dojenje povećava ekspresiju hormona oksitocina, što može smanjiti krvni tlak. Također se pretpostavlja da bi laktacija mogla neutralizirati neke od metaboličkih promjena koje se javljaju tijekom trudnoće.

Pročitajte naš vodič Trudnoća po tjednima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Šetnja s lavom
Moj pas Marmaduke
default_cta
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Lijek za život
VOYO logo