pomaknite unutarnji sat / Otkrivamo vam kako se učinkovito boriti protiv proljetnog umora!

Image
Foto: RTL

Umjesto da se, poput prirode, i mi s prvim taktovima proljeća probudimo, kod većine se događa upravo suprotno. Kapci su nam teški, love nas bezvoljnost i malaksalost, cijeli smo dan umorni. Svi ti simptomi imaju isti nazivnik - proljetni umor. Otkrivamo vam kako se učinkovito boriti protiv njega

30.3.2015.
18:30
RTL
VOYO logo

Sve je počelo pomicanjem sata. Trebat će nam neko vrijeme da nadoknadimo šezdeset minuta koje nam je netko ukrao. Osjećaj umora i dezorijentiranosti, kao da ste u blagom jet-lagu. A onaj pravi i jaki jet-leg Australku Lanu Dogan pogodio je u isto vrijeme kad i iznenadno proljeće, čim je izišla iz aviona.

"Tako je kod mene u Australiji. Treba ti malo vremena da se navikneš kad se sat pomakne. Ali meni je sve pomaknuto, ja sam osam sati unazad. Popodne sam umorna, hoću zaspati, ali probam proći kroz to, pokušavam se 'reenergize'", kaže Lana.

Baš to, obnova energije, to je ono što nam treba jer se poput medvjeda trebamo trgnuti iz svog zimskog sna.  

"Tijekom zime smo uspavani, malo se krećemo, u grijanim smo prostora pa nam često fali i kisika. Jede se teža hrana i to sve vodi jedno drugome. Malo se ulijenimo i onda dolaskom proljeća i većih temperatura tijelo se počinje buditi i to traje dok se ne prilagodimo", objašnjava nutricionistica Zrinka Jukić.

Jedan od savjeta je zato da se ne natačemo kavom preko mjere kad nam tu mogu pomoći dobri čajevi, poput zelenog. Buđenjem prirode velik dio ljudi počinju mučiti i alergije, a da toga nisu ni svjesni, jer simptomi ne moraju biti samo klasično kihanje i šmrcanje, već isti oni koji se javljaju kod proljetnog umora.

"Svrbež, otežanost disanja, postaju razdražljivi, pospani, s nedovoljno energije nakon noćnog spavanja. To su tipične tegobe, a pacijenti ih percipiraju kao posljedice, a da ne znaju zapravo koji je uzrok", kaže specijalist otorinolaringolog Ivica Klapan.

Također bismo, nakon onog na mobitelu, trebali pomaknuti i svoj unutarnji sat. Zato je bolje ostaviti rolete podignutima kako bi nas probudile sunčeve zrake, a ne alarm. To izaziva kemijske reakcije u tijelu usklađene s prirodom i lučenje hormona koji nas čine sretnima.

Proljeće je zapravo lijepo, što ćemo bolje vidjeti uskoro. Kad nam kapci prestanu biti tako prokleto teški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo