Ostanite zdrave slušajući povjerljive savjete ginekologa

shimmer fallback
3.5.2013.
7:52
Play logo

1. Sunčajte se i spriječite PMS

Čak se i do 75 posto žena bori s PMS-om svaki mjesec, kažu stručnjaci sa Sveučilišta Columbia. 'Ovi predmenstrualni prevrati često se pogoršaju, ili se jave prvi put, što je žena bliže menopauzi', kaže dr. Mary Jane Minkin, MD, profesorica opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Yale.

Krivac je prije svega rast i pad spolnog hormona progesterona, što ometa rad mozga i proizvodnju serotonina. Srećom, znanstvenici s Yalea predlažu da svaki dan provedete samo 30 minuta na otvorenom – vježbate, radite u dvorištu ili se samo opuštate na klupi. Simptomi PMS-a, kao što su anksioznost i napetost, prepolovit će se. Ispostavilo se da sunce, tj. ultraljubičasto zračenje stimulira moždane stanice da proizvode serotonin, čak i kad se razine spolnih hormona mahnito mijenjaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Preznojite se i spriječite valunge

Najmanje 85 posto žena bori se s valunzima tijekom menopauze, a neke pogođa i desetak dnevno. Potiče ih pad estrogena jer to utječe na hipotalamus (unutarnji termostat mozga). Temperatura kože zbog toga se podiže za tri do šest stupnjeva! Spas je redovita vježba. Švedska studija pokazala je da žene koje vježbaju otprilike pola sata pet puta tjedno, imaju 67 posto manje problema s valunzima. Zašto? Vježba povećava proizvodnju norepinefrina i epinefrina, hormona mozga koji pomažu u održavanju ravnoteže hipotalamusa, što opet rezultira stabilnom temperaturom kože, čak i kad razina estrogena pada.

3. Koristite kukuruzni škrob i smanjite rizik od raka jajnika

Čak 40 posto žena koristi puder za tijelo. Međutim, većina pudera sadrži čestice koje su zapravo slične azbestu. Studije pokazuju da svakodnevno korištenje pudera može povećati rizik od raka jajnika za 18 posto. Kad se puder nanese po genitalijama, kroz vaginu se otvara put do jajnika. Sitne čestice mogu iritirati ove osjetljive organe, te dovesti do kancerogenih promjena.

Ono što je sigurno su puderi koji sadrže kukuruzni škrob. Studije pokazuju da čak i obilno, svakodnevno korištenje kukuruznog škroba nema nikakv utjecaj na rizik od raka jajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Da biste suzbili bolne menstrualne grčeve, morate tempirati uzimanje tableta protiv bolova

Tablete protiv bolova i upala trebate uzeti prije nego se bol javi. Uzmite ih 48 sati prije nego se oni obično jave, pa ćete gotovo 100 posto uspješnije ublažiti bol nego ako ih uzmete kad grčevi počnu, poručuju stručnjaci s New York University Medical Centera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Da biste izbjegli histerektomiju, pokušajte s menstrualnom supresijom

Zabrinuti ste zbog mioma ili jačeg krvarenja? Znanstvenici s Yalea tvrde da kontinuirano uzimanje oralnih kontraceptiva i preskakanje placebo tableta smanjuje izrasline na maternici i usporava menstrualno krvarenje, te pomaže najmanje 80 posto žena s navedenim zdravstvenim problemima da izbjegnu histerektomiju.

Ipak, imajte na umu da samo monofazne kontracepcijske tablete – one s jednakom količinom estrogena i progesterona – uspješno zaustavljaju menstruaciju, kažu istraživači sa Sveučilišta Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Redoviti doručak spriječit će menstruacijske migrene

Vjerojatnost za bolne migrene je za 71 posto veća za vrijeme menstruacije. Štoviše, menstrualne migrene imaju tendenciju biti tri puta teže nego u drugim danima u mjesecu. Zašto? Razina estrogena pada, pa se moždane arterije češće bolno grče. No, ako se držite rutine (uvijek jedete zdrav doručak, pijete istu količinu kave ili čaja svaki dan, te uredno spavate) možete upola smanjiti rizik od ove brutalne boli, kažu liječnici iz Klinike Cleveland. Dobra rutina stimulira mozak za stalnu proizvodnju endorfina, hormona koji opušta moždane arterije i podiže prag boli tako da grčevi manje bole.

7. Umjetnu oplodnju provedite tijekom vikenda

Više od jednog para na njih 10 bori se s neplodnošću, a mnogi se okreću in vitro oplodnji (IVF). Ključni korak u procesu IVF-a ima prenos embrija. Dvogodišnja američka studija pokazala je da su žene dvaput češće zatrudnjele ako su imale ovaj postupak tijekom vikenda. Stopa uspjeha iznosi 30 posto – nacionalni prosjek – kad se embriji prebace u razdoblju od ponedjeljka do četvrtka, a 60 posto ako se ovaj postupak provodi u petak, subotu ili nedjelju', kaže dr. Ronald F. Feinberg. Mogući razlog može bit i taj što su klinike vikendom puno tiše i mirnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Provjerite kalendar pa zakažite Papa-test

Rak grlića maternice sada je gotovo 100 posto izlječiv ako se dijagnosticira rano. Papa-test može uhvatiti sumnjive stanične izmjene i pet godina prije nego što dođe do raka. Da biste bili sigurni da imate točan probir, stručnjaci savjetuju da zakažete Papa-test 12 do 14 dana nakon početka posljednje menstruacije (tada je cervikalne uzorke najlakše ispitati pod mikroskopom i najmanja je vjerojatnost da sadrže ostatke menstrualne krvi). Izbjegavajte vaginalne lijekove, osvježivače, kontracepcijske pjene i gelove, te spolni odnos 72 sata prije testa, upućuju istraživači s Wayne State Universityja u Detroitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Promijenite dijafragmu ako izgubite na težini

Ako se ove zaštitne membrane koriste ispravno, 97 posto su učinkovitije u sprečavanju trudnoće. No, u stvarnom svijetu i tri puta češće zakazuju. 'U mnogim slučajevima problem je debljanje ili gubitak težine od 15 kg ili više, što može promijeniti cerviks dovoljno da dijafragma više ne pristaje', kaže dr. Minkin.

10. Pretvorite mobitel u kontracepcijsko pomagalo

Gotovo polovina onih koji uzimaju oralnu kontracepciju ne drže se točnog vremenskog unosa dnevne doze, pa to postaje osnovni uzrok jedne od triju neplaniranih trudnoća! Današnje tablete imaju tako niske razine estrogena da razmak veći od 24 sata između tableta može dopustiti da se dogodi ovulacija, objašnjava dr. Goldstein. Međutim, stručnjaci kažu da će vam mobitel (tako da vas podsjeća da uzmete tabletu u isto vrijeme svaki dan) pomoći da tablete postanu 99,5 posto učinkovite u sprečavanju trudnoće.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo