Opasnosti infekcije HPV-a: rak vrata maternice, genitalne bradavice, rak rodnice i stidnice neke su od bolesti koje se danas mogu spriječiti

Image

Rak vrata maternice treći je najčešći uzrok smrti među ženama od 15 do 44 godine u Hrvatskoj.

11.6.2017.
11:30
Play logo

Gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života zarazi se HPV-om. Ovom virusnom infekcijom može se zaraziti putem vaginalnog, oralnog i analnog seksa, ali i drugim kontaktima ‘kože na kožu’ tijekom spolnog odnosa. Čak tri do četiri nove infekcije dogode se mladim osobama do 24. godine koje, pokazale su ankete Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, često u spolne odnose stupaju bez ikakve zaštite, a djevojke uopće nisu svjesne važnosti redovitog odlaska na ginekološki pregled barem jednom godišnje. Kako nije riječ o bezazlenoj infekciji najbolje svjedoče činjenice o tome koje sve bolesti može uzrokovati HPV. Više o HPV-u i kako se zaštiti saznajte ovdje

Rak vrata maternice

Stručnjaci s velikom sigurnošću tvrde kako je jedan od glavnih uzročnika u nastanka raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice. U našoj sredini najčešći i najopasniji su tipovi 16 i 18 i nazivamo ih virusima visokog rizika. Taj se rak najčešće pojavljuje u srednjoj životnoj dobi, a godišnje se dijagnosticira prosječno 325 novih slučajeva. Također je i treći najčešći uzrok smrti među ženama od 15 do 44 godine u Hrvatskoj. Odgovorno spolno ponašanje, posebice mladih, te primjerena zaštita tijekom spolnog odnosa (prezervativ) najvažniji su u prevenciji te bolesti. Rizik uvelike smanjuje i cijepljenje. U nas je registrirano četverovalentno cjepivo protiv HPV-a tip 6,11,16 i 18 za sprječavanje papiloma virusne infekcije ne samo vrata maternice već i stidnice i rodnice, potom teške displazije raka vrata maternice (CIN2/3), teških displazijskih lezija na stidnici (VIN 2/3) te nastanka anogenitalnih bradavica (condylomata acuminata) te dvovalentno cjepivo protiv HPV-a tip 16 i 18 indicirano za sprječavanje nastanka raka vrata maternice i prekanceroznih promjena vrata maternice težeg stupnja (CIN II/III). Dostupno je i 9-valentno cjepivo protiv HPV-a koje je besplatno za dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole. Cjepiva su najučinkovitija ako se primijene prije izlaganja infekciji HPV-om, odnosno prije početka spolne aktivnosti. Sve o spolnom zdravlju saznajte ovdje .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genitalne bradavice

Nastanak genitalnih bradavica uzrokuje HPV virus, koji pripada porodici Papillomavirusa. Pripadaju u najčešće spolno prenosive virusne zaraze u svijetu, s visokom učestalosti infekcije u mladih. Genitalne bradavice su izrasline boje kože koje mogu biti raznih veličina i oblika. Kod žena mogu rasti i unutar rodnice, dok se kod muškaraca mogu pojaviti na površini penisa ili prepona. Liječenje uključuje spaljivanje, izrezivanje ili smrzavanje, a moguće je ponovno pojavljivanje. Rizik od HPV infekcije i pojave genitalnih bradavica moguće je smanjiiti prakticiranjem sigurnog seksa s nezaraženim stalnim partnerom. Osobe koje često mijenjaju partnere u povećanom su riziku od svih spolno prenosivih zaraza, pa tako i HPV infekcije. Kondomi su dobra zaštita, ali nisu stopostotna sigurna zaštita. Dobro je rješenje i cijepljenje protiv HPV-a, a posebice se preporučuje mladima za koje je besplatno. Više o HPV-u i cijepljenju saznajte ovdje.

Rak rodnice i stidnice

Rak rodnice (rak vagine) obično pogađa žene u dobi između 45 i 65 godina, a pojavljuje se u čak 70% slučajeva kod žena starijih od 60 godina. U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira 15 novih slučajeva. Rak stidnice se može javiti i kod mlađih žena, no najčešći je u starosnoj dobi između 60 - 70 godina (u 80 - 85% slučajeva nastaje nakon menopauze). Obično se povezuje s infekcijom visokorizičnim tipovima HPV-a, a godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira 90-ak novih slučajeva.

Rak penisa

Ovaj karcinom najčešće je uzrokovan nedostatkom higijene te infekcijom HPV-om. Uglavnom se javlja kod muškaraca u dobi od 50. do 70. godine života, a godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticiraju približno 22 nova slučaja raka penisa. Mogući simptomi su promjene poput povećanja ili zadebljanja na penisu koja ne zacjeljuju (poput bradavica, čira ili mjeruha), krvarenje iz penisa ili ispod kožice, iscjedak neugodnog mirisa, teškoće u navlačenju kožice, osip te promjena u boji penisa ili kožice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se zaštititi

Pravilna briga o spolnom zdravlju, redoviti liječnički pregledi, korištenje primjerene zaštite pri spolnim odnosima te cijepljenje najbolji su načini zaštite od HPV-a i posljedica koje infekcija može uzrokovati. Cijepljenje je u Hrvatskoj dostupno kao dio nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a, a funkcionira i kao zaštita od bolesti koju mogu uzrokovati tipovi HPV-a 6, 11, 16 i 18. Cijepljenje se posebice preporučuje mladima za koje je besplatno, a provodi se u osmom razredu osnovne škole kako za djevojke, tako i za dječake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj donosimo u suradnji s Udrugom SVE ZA NJU

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo