OVAKO IZGLEDA DEPRESIJA 8 zastrašujućih fotki koje će promijeniti sve što ste mislili o depresiji
I ne, tu nije riječ o potištenosti i tuzi, nego o kliničkoj depresiji. Zbog koje će oko 15 posto oboljelih pokušati samoubojstvo. No kao i kod drugih bolesti, postoji hrana koja može smanjiti rizik od razvoja depresije. Zato, manjak ovih deset hranjivih tvari će povećati rizik od depresije.
1. Omega 3 masne kiseline
Liječnici uvijek ističu važnost omega masnih kiselina i to s razlogom. Ne samo da su presudne za zdravlje krvožilnog sustava, nego i za živčani. Bez njih trans masne kiseline izazivaju upale koje štete neuronima te vode poremećajima raspoloženja.
Omega 3 masnim kiselinama bogate su masne ribe, žumanjci, ulje lana, lješnjaci...
2. Vitamini B kompleksa
Osobito vitamini B12 i B6 poznati su po brojnim zdravstvenim blagodatima – smanjuju rizik od srčanog udara, nužni su za zdrave i sjajne nokte i kosu, vlaže kožu – a presudni su i za mentalno zdravlje. Kod velike većina starijih žena oboljelih od depresije izmjeren je manjak vitamina B 12.
Ovim vitaminom obiluje crveno meso, zeleno lisnato povrće, banane i žitarice.
3. Folna kiselina
Još jedan član "obitelji" vitamina B, folna kiselina (B 9) toliko je značajan da ga liječnici posebno ističu. Istraživanje je pokazalo kako antidepresivi jedva djeluju na ljude kojima nedostaje folne kiseline pa su mnogi liječnici počeli prepisivati folnu kiselinu kako bi liječili depresiju.. Odrastao čovjek treba 400 mikrograma folne kiseline na dan.
Kuhane mahunarke, špinat, avokado, brokule i tropsko voće sjajan su izvor folne kiseline.
4. Cink
Cink je mineral koji briljira u "multitaskingu"; ključan je za praktički svaki proces i sustav u tijelu.
Osim što jača imunitet i probavu, ključan je za rad spolnih organa, cink uravnotežuje i mentalne procese. Ključan je stvaranje i funkcioniranje neurotransmitera.
Cinka ćete dobiti iz kuhane krta govedine, pšeničnih klica, sjemenki bundeve i tamne čokolade.
5. Selen
Ovaj mineral liječnici ističu kao nužnim za normalno funkcioniranje štitnjače, a posljedično, i mentalno zdravlje. Jetra koriste selen kako bi pretvorila neaktivne hormone štitnjače u njihov aktivni oblik. Osim toga, koriste ga i za stvaranje antioksidansa.
Obilje selena možete dobiti iz sjemenki suncokreta, tune, kruha od cjelovitog brašna, brazilskog oraščića, svinjetine i oštriga.
6. Magnezij
soja
Procjenjuje se kako polovici ljudi nedostaje magnezija, prije svega zbog alkohola, antibiotika, gaziranih sokova i previše natrija (odn. soli) – sve to crpi magnezij iz organizma.
Nutricionisti i neurolozi često magnezij ističu kao protuotrov za stres, moćni mineral koji pomaže opustiti organizam.
Čudesnim metalom u obliku u kojem ga organizam može iskoristiti možete se opskrbiti iz soje, leće, malomasnih mliječnih proizvoda i sušenog voća.
7. Vitamin D
Znate kako ljudi tijekom zimskih mjeseci ili dugog oblačnog vremena znaju djelovati potišteno? To potvrđuju i kliničke studije - tijekom zime je znatno češća pojava depresije. Manjak sunca znači da tijelo manje stvara vitamin D koji je povezan s tjeskobnim poremećajima, depresijom i sindromom sezonskog poremećaja raspoloženja.
Masna riba, gljive, jetra i tofu vrijedni su izvori vitamina kojeg inače tijelo samo stvara od beta karotena (kojim su, kao što ime kaže bogate mrkve).
8. Jod
Baš kao i selen, jod je nužan za zdravu razinu hormona štitnjače. Jod jača imunitet, rad mozga i regulira tjelesnu temperaturu. A najvažniji je za mentalno zdravlje.
Većina soli ( bilo kamena kojoj se dodaje ili morska kod koje prirodno prisutan) sadrži jod, a ovaj nutrijent možete dobiti i iz krumpira, brusnice, i morske ribe.
9. Željezo
Svakoj petoj ženi u plodnoj dobi nedostaje željeza, a čak polovica trudnica bi trebala uzimati više tog metala. Osim anemiji, premalo željeza slabi funkcioniranje mozga koji ne dobiva dovoljno kisika.
Iako su bademi, špinat i blitva vrijedni izvor željeza, organizam lakše koristi onaj iz crvenog mesa.
10. Amino kiseline
Esencijalne amino kiseline, odnosno one koje naš organizam ne može sam proizvoditi, ključne su za ravnotežu u organizmu, osobito neurotransmitera.
Meso, mliječni proizvodi i bjelanjak najbolji su izvor.