Znanstvenici iz američke tvornice čokolade Kuka Xoco tvrde da su razvili tehnologiju proizvodnje čokolada koji ima samo 35 posto masti.
Kakao bi trebao biti glavni sastojak čokolade, a sadrži brojne antioksidanse i minerale koji su odlični za zdravlje, zaštitu živčanog sustava, obranu od moždanog udara, smanjenje krvnog tlaka...
No, kakao je jako gorak što znači da kompanije zaslađuju svoje čokolade s puno masti i šećera pa tako kakao ima nezamjetan udio u konačnom proizvodu koji postaje nezdrav.
Bostonska kompanija Kuka Xoco tvrdi da je otkriven novi način uklanjanja gorčine iz kakaa pomoću biljke koja raste u Boliviji i Peruu.
Koristeći koncentrat te biljke navodno mogu ukloniti gorčinu iz velikih količina kakaa te rade na razvijanju čokolade koja će imati samo 35 posto masti i šećera.
Gregory Aharonian, glavni znanstvenik u kompaniji, izjavio je: "To eliminira potrebu za šećerom, zaslađivačima i većinom masti u čokoladi, što oslobađa ljekovita svojstva kakaa.
Konačni cilj kompanije razviti je čokoladu sa samo 10 posto masti i šećera kako bi se čokolada mogla konzumirati i iz primarno zdravstvenih razloga.
Aharonian tvrdi da je šećer "idući nikotin", a da su umjetni zaslađivači katastrofalni jer su povezani s dobivanjem kilograma i drugim zdravstvenim komplikacijama.
Naglasio je i da bi čokoladna industrija mogla udvostručiti svoje godišnje profite ako postane zdrava industrija i ukloni što je moguće više šećera i masti iz čokolade.
Daily Mail/Magazin.hr