U Japanu ovaj čaj piju još od 1191. godine, a u svijetu tek sada postaje omiljeni napitak. Bogat je antioksidansima, a dobiva se postupkom mljevenja lišća zelenog čaja. U Kinu ga je donio svećenik budističkog hrama, nakon čega je taj zeleni prah postao uobičajena namirnica. Sjeme mača tako je brzo uhvatilo korjena u Kini, a sada se širi i Instagramom.
Nije bilo potrebno dugo čekati da netko brendira mača čaj. Osim što izgleda odlično, ova "zelena kava" koja je zapravo drevni čaj iz Japana, već se prodaje u pojedinim lancima zdrave prehrane.
Prah izgleda impresivno, zbog pigmentacije koja je ostala sačuvana, budući se čaj dobiva mljevenjem te nije riječ o ekstraktu.
Evo kako maču izgleda prije mljevenja:
Maču je već dugo jedno od omiljenih pića Istoka. Vrijeme je došlo da osvoji i Zapad.
To neće biti teško, jer maču obiluje antioksidansima, koji pozitivno utječu na kompleksne procese u našem organizmu kojima se zaustavlja pojava i razvoj raka.
Maču je pogodan za pravljenje različitih osvježavajućih napitaka. Ono što je bitno, to je čaj koji ubrzava metabolizam jer sadrži polifenole. L-teanin i kofein također su sastavni dio ovog čarobnog zelenog praha.
Valja, stoga, pripaziti jer maču sadrži manje kofeina od kave, ali ipak 30 puta više od običnog zelenog čaja.