Prema studiji koja je nedavno objavljena na portalu EurekaAlert, a koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu, na pojavu depresije uvelike utječu prehrambene navike osobe.
Nije novost da nutritivno siromašna prehrana škodi tijelu, no sada se pokazalo da ima i veliki negativan utjecajna psihu. Rezultati istraživanja su pokazali da žene i muškarci koji jedu premalo voća i povrća imaju veći rizik da obole od depresije. Rizik se dodatno povećava kod muškaraca koji u organizam unose previše masnoća, a premalo omega-3 masnih kiselina.
Šipak voće - Voće koje ima posebne blagodati
Ovo nije prva studija koja je otkrila da konzumiranjem više voća i povrća možemo umanjiti rizik od depresije, no i dalje ostaje nerazjašnjena točna veza između depresije i prehrambenih namirnica. Znanstvenici vjeruju kako razni spojevi koji se nalaze u voću i povrću igraju ulogu u zaštiti mentalnog zdravlja.
(FOTO: Pexels)
Također, primjećuju kako hranjivi sastojci - posebno određeni vitamini i minerali - koji se nalaze u povrću i voću, snižavaju koncentraciju C-reaktivnog proteina u plazmi (CRP), biomarkera za upale koja je povezana s depresijom.
Razni minerali i vitamini (npr. magnezij, cink, selen) prisutni u voću i povrću mogu smanjiti koncentraciju C-reaktivnog proteina u plazmi.
"Povećan unos omega-3 masnih kiselina može utjecati na stanične membrane središnjeg živčanog sustava i sastav fosfolipida, što može promijeniti strukturu i funkciju proteina te utjecati na neurotransmisiju serotonina i dopamina", stoji u zaključku studije.
Psihologinja Župarić: 'Depresiju je nemoguće samo tako isključiti'
Na depresiju, osim prehrane utječu i drugi čimbenici poput društvenog faktora (pokazalo se da su imigrantice bile depresivnije od žena rođenih u Kanadi, gdje je provedena studija) te zdravstvenog stanja - kronični bolovi i bolest značajan su faktor kada govorimo o riziku za razvoj depresije.
Želite li poboljšati raspoloženje i umanjiti rizik za razvoj depresije u svoju svakodnevicu uvedite tjelovježbu jer potiče lučenje hormona sreće oksiticina i endorfina te jača imunitete čime prevenira bolesti.