Sljedeći put kad budete u kušnji da uzmete najveću krišku torte, sjetite se da će vas i upola manji komad učiniti jednako sretnima. Tako poručuju znanstvenici s vodećih sveučilišta u SAD-u - manje porcije ili zalogaji jednako dobro zadovoljavaju glad kao i veće količine hrane.
U usnoj šupljini, prije svega na jeziku, ali i ždrijelu, nalaze se nakupine stanica koje se nazivaju okusni pupoljci. Stotinu osjetnih stanica za okus u svakom pupoljku povezane su s osjetnim živcima, koji prenose podražaje u moždano deblo čim dođu u doticaj s kemijskim tvarima iz hrane. Osjetilo okusa omogućava da uživamo u hrani, no veća količina čini se ne ostavlja osjećaj većeg zadovoljstva kad prestanemo jesti.
Tijekom istraživanja dvije grupe volontera ispitani su kako se osjećaju 15 minuta nakon što su pojeli slatkiš s čokoladom, pitu od jabuke i čips.
Jedna grupa je dobila 100 g čokolade, 200 g pite od jabuka i čips, u nešto većoj količini nego je to potrebno za sitost. Sveukupno je vrijednost hrane iznosila 1.370 kalorija.
Drugoj grupi su dali po 10 g čokolade, 40 g pite i 10 g čipsa, što je iznosilo 195 kalorija.
Sve su trebali opisati koliko su gladni i žude za hranom prije obroka te 15 minuta nakon jela. Dr. Ellen van Kleef ustanovila je da razina zadovoljstva nije bila različita, bez obzira na količinu pojedenog.
U izvještaju koje su objavili stručnjaci sa Sveučilišta Cornell u New Yorku piše: 'Oni koji su dobili velike porcije pojeli su 77% više hrane, no nisu osjećali veću razinu zadovoljstva nego grupa koja je jela manje porcije. Rezultati pokazuju da manje porcije imaju sličan utjecaj na osjećaj zadovoljstva kao i velike porcije.'
Svim sudionicima istraživanja dali su koliko god žele vremena da dovrše obrok.
'Ovi rezultati reflektiraju važnost veličine porcija. I manje porcije mogu dovesti do manje gladi i želje za hranom. A sljedeći put kad poželite nešto za grickati, sjetite se da jedna šaka grickalica može donijeti jednako zadovoljstvo kao i dvije', napisali su.