Prehrana je važna
Promjena prehrane može značajno smanjiti visoki krvni tlak. Istraživanja su pokazala da određena hrana može sniziti krvni tlak, i to odmah i dugoročno, piše Medical News Today.
1. Bobičasto voće
Borovnice i jagode sadrže antioksidacijske spojeve nazvane antocijanin, vrstu flavonoida. Istraživači su proveli veliko istraživanje na više od 34.000 ljudi s hipertenzijom. Otkrili su da oni koji su unosili antocijanin (uglavnom iz borovnica i jagoda) su za osam posto smanjili rizik za visoki tlak u odnosu na one koje nisu unosili antocijanin. Uživajte u bobičastom voću kao užini ili poslastici ili ih dodajte u zobene pahuljice i smoothieje.
(Foto: Pexels)
Banane
Banane sadrže obilje kalija, minerala koji igra vitalnu ulogu u reguliranju hipertenzije. Prema Američkom udruženju za srce, kalij smanjuje učinke soli i ublažava napetost na stjenkama krvnih žila. Namirnice koje su bogate kalijem: batat, avokado, gljive, rajčice tuna i grah. Osobe koje imaju probleme s bubrezima trebale bi razgovarati s liječnikom o unosu kalija jer im može naškoditi.
(Foto: Pexels)
Tamna čokolada
Ova slatka poslastica može sniziti krvni tlak. Analiza 15 istraživanja pokazuje da čokolada bogata kakaom smanjuje krvni tlak kod osoba s hipertenzijom ili prehipertenzijom. Odaberite visokokvalitetnu čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa i svaki dan konzumirajte komadić čokolade.
(Foto: Pexels)
Kivi
Svakodnevno posluživanje kivija može sniziti krvni tlak kod ljudi kod kojih je blago povišen, pokazali su rezultati jednog istraživanja. Istraživači su usporedili učinke jabuka i kivija kod ljudi s blago povišenim tlakom.
(Foto: Pixabay)
Češnjak
Češnjak je prirodni antibiotik i djeluje protiv gljivica. Njegov je glavni aktivni sastojak alicin, a odgovoran je za dobro djelovanje na zdravlje. Jedno istraživanje je potvrdilo da ekstrakt češnjaka smanjuje sistolički i dijastolički krvni tlak kod osoba sa hipertenzijom. Češnjak može poboljšati okus mnogih jela. Korištenje češnjaka umjesto soli može dodatno utjecati za zdravlje srca.
(Foto: Thinkstock)
Lisnato zeleno povrće
Lisnato zeleno povrće bogato je nitratima koji pomažu kod reguliranja krvnog tlaka. Neka istraživanja pokazuju da dnevno konzumiranje 1-2 obroka povrća bogatog nitratima može smanjiti hipertenziju za 24 sata. Dobro zeleno lisnato povrće: kupus, raštika, komorač, kelj, zelena salata, špinat.
(Foto: Pixabay)
Jogurt
Američko udruženje za srce izvijestilo je da jogurt može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka kod žena. Nezaslađeni jogurti, poput prirodnih ili grčkih jogurta, jako su korisni. Uživajte u njima s voćem, orasima ili sjemenkama za zdravu užinu ili desert.
(Foto: Thinkstock)