Najgori i najbolji položaj za spavanje

shimmer fallback

Iskrivljenost tijela tijekom sna može izazvati stres i naprezanje kralježnice, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice, što utječe na to kako ćete se osjećati sljedećeg dana.

22.3.2014.
17:09
Play logo

Za umor koji osjećate nakon spavanja krivite pretvrdi krevet ili jastuk? Možda je baš to u pitanju, no često problem nastaje zbog nepravilnog položaja tijela prilikom spavanja. Bitno je, stoga, koliko je to god moguće, izabrati pravilan položaj za spavanje.

Tijekom izbora položaja imajte na umu 3 krivulje na vašem tijelu: onu donjih leđa, u sredini leđa i onu oko vrata. Vaš je cilj održati ove prirodne krivulje i tijekom sna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trbuhu - najgori položaj

Noć provedete na trbuhu, glava je okrenuta u stranu, a ruke isprepletene ispod jastuka.

Iznenađujuće velik broj ljudi nije svjestan da je ovo loše za zdravlje, jer može dovesti do degeneracije kralježnice.

Problem ovoga položaja je to što u ovoj poziciji isuvišenapreže ligamente i mišiće oko kralježnice te stavljate pritisak na živce u rukama što može izazvati trnce tijekom dana. Težina vašeg tijela pritišće pluća što ometa duboki ciklus izdisaja i udisaja. A time i nepotrebno pritišćete grudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ispraviti? Ispod glave ne koristite jastuk. Po dužini tijela ispod jedne strane postavite dugi jastuk ili jastuk namjestite ispod bokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spavanje na leđima - loše za one koji pate od apneje

Problem je u tome što jezik može pasti unatrag i blokirati dišni kanal pa ovaj položaj nije dobar za osobe koje pate od apneje. Također, oni koji spavaju na leđima skloniji su hrkanju.

Kako se ispraviti? Imajte na umu da vaš položaj i hrkanje koje ga prati izluđuje osobu koja spava do vas. No, ukoliko baš morate barem postavite jastuk ispod koljena i mali jastuk ispod donjeg dijela leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe s bolesnim srcem, određenim bolestima dišnog sustava, glaukomom ili gastroezofagealnom refluksnoj bolesti (GERB) mogu imati koristi od ovoga položaja ukoliko ležanje na leđima zamjene s polusjedećim položajem postavljajući jastuke ispod leđa.

Spavanje na boku - najbolji položaj

U ovom položaju problema nema jer je riječ o najzdravijem položaju za spavanje. On se uklapa u prirodnu zakrivljenost kralježnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Položaj možete samo poboljšati tako da bude udobniji postavljajući jastuk između koljena. Na ovaj način relaksirat će se i kukovi. Za potporu glavi koristite srednje visok jastuk. Pokušajte i s vodenim jastukom koji se može jednostavno prilagoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li visoki tlak pokušajte spavati na lijevoj strani. A ukoliko u bubregu imate kamence spavajte na suprotnoj strani.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo