Drage žene, svima nam se ovo sprema

Razvoj grudi je bitan dio reprodukcije kod žena. Za razliku od drugih sisavaca, žene u potpunosti razviju grudi puno prije nego su im potrebne za dojenje svojih potomaka.

25.11.2014.
15:30
VOYO logo

Ženske grudi počinju se razvijati u fetalnoj fazi sa zadebljanjem u području prsa, što se proziva mliječnom linijom. Dok se rodi djevojčica, već su se oformile bradavice i mliječni kanali.

Pubertet

Jedan od prvih pokazatelja puberteta jest razvoj grudi kod djevojčica. Kad jajnici počnu izlučivati estrogen, masno tkivo se počinje nakupljati na prsima i počinju rasti grudi. Također se dalje razvijaju mliječni kanali, a s rastom dojki obično se počnu pojavljivati i prve stidne dlake, te dlačice pod pazuhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku kad počne ovulacija i menstruacija, dolazi i do sazrijevanja dojki, stvaranjem posebnih žlijezda na kraju mliječnih kanala. Nakon toga dalje rastu i grudi i mliječni kanali, a usporedno se razvijaju i žlijezde, s tim da se taj proces odvija različitom brzinom kod svake mlade žene.

Ciklus

Tijekom ciklusa, svaki mjesec žena doživljava promjene u hormonima. Estrogen, kojeg proizvode jajnici u prvoj polovici ciklusa stimulira rast mliječnih kanala, a kad u drugoj polovici ciklusa preuzme progesteron, potiče se rad mliječnih žlijezda. Vjeruje se da su ovi hormoni odgovorni za ciklične promjene kao što su oticanje, bolovi i osjetljivost grudi, koje mnoge žene iskuse neposredno prije menstruacije, ali i na njezinom početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom menstruacije mnoge žene uz to osjete i promjene u teksturi dojki, te djeluju posebno 'grudasto'. To se događa zbog toga što se žlijezde povećavaju kako bi se pripremile za eventualnu trudnoću. Ako do začeća ne dođe, dojke se vrate na normalnu veličinu.

Trudnoća i dojenje

Mnogi liječnici smatraju da dojke nisu u potpunosti zrele sve dok žena nije rodila i proizvela mlijeko. Promjene na grudima su jedan od prvih znakova trudnoće, zahvaljujući progesteronu. Osim toga, areole (tamno područje oko bradavice) počne bubriti, nakon čega i grudi oteknu. Većina trudnica ističe da su im grudi posebno osjetljive, dok ih bradavice znaju boljeti zbog rasta sustava mliječnih kanala koji se pripremaju za dojenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do posljednjeg tromjesečja trudnoće, dojke su u potpunosti spremne proizvesti mlijeko, te će još narasti, a i potamnit će areole, te će dojke biti spremne za dojenje.

Menopauza

Kad zađu u kasne 40.-te il rane 50.-te godine većina žena će ući u menopauzu (ako već i nisu). U to vrijeme počinju se mijenjati razine estrogena i progesterona, s tim da razina estrogena drastično opada. To dovodi do mnogih simptoma menopauze, između ostalog i smanjivanjem stimulacije u tkivu dojki. Bez estrogena vezivno tkivo dojke postaje neelastično i dehidrirano i tkivo izgubi oblik, pa se dojke 'objese'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene koje su na hormonalnoj terapiji mogu iskusiti dio ovih simptoma, obično sličnih onima kakve su imale u PMS-u, što uključuje osjetljivost i oticanje dojki. Međutim, ako su se dojke počele opuštati i prije menopauze, nadomjesna terapija im neće pomoć da povrate svoj prijašnji oblik.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo