Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine potvrdilo je da je rafinirani šećer glavno pogonsko gorivo za rast i širenje tumora. Zapravo, šećer toliko utječe na razvoj tumora da bi se testiranje na bolest moglo provesti na osnovu detektiranja nakupljenog šećera u tijelu.
Znanstvenici s University College London (UCL) otkrili su to nakon eksperimentiranja s novim metodama otkrivanja raka, uključujući i jedinstvenu formu magnetske rezonance (MRI). Putem MRI skenera tragali su za tragovima glukoze u tijelu, te otkrili da stanice raka koje se hrane šećerima svijetle čim sadrže veće količine šećera.
'Nova tehnika koju smo nazvali glucoCEST temelji se na činjenici da tumori za svoj razvoj konzumiraju daleko više glukoze nego normalno, zdravo tkivo', pojasnili su iz UCL-a.
'Koristi se injekcija običnog šećera, pa se sad nudi jeftina i sigurna alternativa postojećim metodama otkrivanja tumora, koje zahtijevaju injekciju radioaktivnog materijala', rekao je dr. Simon Walker-Samuel, voditelj istraživačkog tima s UCL Centre for Advanced Biomedical Imaging (CABI).
Zanimljivo da su znanstvenici istaknuli da je za djelotvorno identificiranje tumora potrebna količina od pola standardne čokoladice. To pokazuje da i vrlo mala količina šećera pridonosi razvoju raka.
I proizvodnja hormona u tijelu koja nastaje zbog unosa šećera također hrani stanice raka. To znači da svaki put kad popijete zaslađeni napitak ili pojedete kolač, tijelo proizvodi određene spojeve koje šalju poruku stanicama raka ne samo da uzimaju šećer, nego da rastu i šire se.