Mislili ste da su dobri za probavu, a oni nude puno više blagodati

Mislili ste da su probiotici dobri samo kod probavnih smetnji? Prevarili ste se.

11.3.2014.
11:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Probiotici su poznati i kao i takozvane dobre bakterije te mogu poboljšati i održati zdravlje crijeva i općenito vašeg tijela.

Urinarni trakt kod žena

Mokraćni sustav može biti poremećen zbog antibiotika ili kontracepcijskih pilula. Znanstvenici vjeruju da probiotici mogu oporaviti sustav i spriječiti bakterijsku vaginozu, gljivične infekcije i infekcije urinarnog trakta.

Usna šupljina

Probiotici mogu pomoći kod neugodnog zadaha, parodontalnih bolesti, nakupljanja kamenca na zubima i drugih poremećaja usne šupljine. Nedavno istraživanje koje je objavljeno u Journal of General Medicine pokazalo je kako su probiotici učinkoviti u sprečavanju infekcija u ustima i grlu kod djece, dok je druga studija utvrdila iste potencijalne koristi za odrasle osobe.

Upala grla i angina

Znanstvenici su otkrili kako probiotici pomažu kod upale grla, uha i krajnika. Istraživanje je pokazalo kako je kod ljudi koji su skloni streptokoknim infekcijama ždrijela ta pojava smanjena za čak 80 posto pomoću probiotika.

Emocije i mozak

Studija provedena na University of California Los Angeles pokazala je kako probiotici mogu modulirati aktivnost mozga. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su kako su promjene u crijevnoj flori dovele do promjena u ponašanju, pa su istraživači željeli utvrditi djeluje li jednako i na ljude. Koristeći funkcionalnu magnetsku rezonancu, istraživanja su pokazala da žene koje redovito konzumiraju jogurt pokazuju izmijenjenu aktivnost dijelova mozga koji kontroliraju emocije.

Alergije

Istraživanje provedeno na University of Helsinki utvrdili su kako su bebe majki koje su u trudnoći konzumirale probiotike čak za 50 posto u manjoj opasnosti od alergija.

Autizam

Budući da autistična djeca često imaju probavne probleme, znanstvenici s Arizona State University’s Biodesign Institute proučavali su crijevne bakterije autistične djece u odnosu na ostalu djecu. Rezultati njihovog istraživanja pokazali su povezanost između autizma u djece i nedostatka korisnih bakterija u probavnom traktu. Tu također mogu pomoći probiotici.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali